U vrijeme kada Virovitičko-podravska županija miriše po kolačima, dio ugođaja donosimo i na vaš blagdanski stol
U Slavoniji i Podravini nema instant kolača i kupovnih fora u kartonskim kutijama. Kad se izvade iz ladica prastare bilježnice s receptima koje su preživjele desetljeća i najmanje tri mrlje od masti i čokolade, znate da blagdani kucaju na vrata. U to vrijeme kuhinje se pretvaraju u prave male tvornice slastica. Pećnice rade prekovremeno, sve se puši i miriše onako lijepo i nostalgično, podsjeća na djetinjstvo.
Tu priprema slastica nije samo hobi, više je poput sportske discipline, kao da se natječu tko će napeći više kolača. Svi su zamamni i slasni, a pobjednika zapravo nema, jer je, kao i u pravom sportu važno sudjelovati. I svi su rođeni slastičari, pravi majstori, sve im ide od ruke.
Slatki kroničari
Šape s orasima tope se u ustima, vanilin-kiflice nestaju brže nego što se ohlade. Ne znate što je ukusnije - krancli, kuglofi, breskvice, mađarice, medene i bijele pite, mekani medenjaci, prutići od oraha… Lista je duga, sve poziva na još jedan zalogaj. Tko još broji kalorije, na dijetu se ionako ide tek iza Nove godine.
Ništa se manje ni ne očekuje od Slavonije i Podravine, dvije poznate gurmanske regije koje se susreću upravo u Virovitičko-podravskoj županiji. Tu su kolači slatki kroničari načina života, recepti baka i običaji čuvaju se kao suho zlato pa nema boljeg odredišta tražite li inspiraciju za vaš slatki blagdanski stol.
Prije povratka u stvarnost: Plemićka ruta
Kada prođu blagdanska druženja poželite li odmor prije povratka u stvarnost, predlažemo putovanje Plemićkom rutom Virovitičko-podravske županije koja će vas voditi kroz obnovljene dvorce i kurije, obalama Drave i padinama Papuka.
Eto prilike da prepišete koji dobar recept, uživate u modernim varijantama podravskih i slavonskih kolača, a do tada ravno iz Slavonije i Podravine stiže recept za prefine mekane medenjake.
Sretni blagdani i uživajte u svakom zalogaju!
Mekani medenjaci po receptu Sanje Mijac – Domaćice Sanje
Sastojci:
150 g ulja (ili neke druge masnoće poput svinjske masti)
150 g šećera
150 g meda
360 g mekog brašna
1 cijelo jaje
Dva prstohvata sode bikarbone
Malo cimeta ili začina za medenjake
Po želji možete dodati i nekoliko žlica mljevenih oraha ili ukrasiti medenjake orahom na vrhu
Priprema:
Od sastojaka zamijesite tijesto. Rukama oblikujte kuglice, stavljajte ih na tepsiju s razmacima od par centimetara. Lagano stisnite dlanom svaku kuglicu, a vrh svakog medenjaka možete staviti orah. Rešetku u pećnici stavite na najvišu razinu, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih. Ako ćete raditi veće kuglice, pecite ih deset minuta, a manje pecite nešto kraće. Medenjaci su gotovi čim im dno počne tamniti. Dobar tek.