NEPREDVIĐENA KORIST

Situacije u kojima će vas spasiti obične vrećice čaja

09.04.2015 u 09:01

Bionic
Reading

Upravo ste popili finu šalicu crnog čaja i namjeravate baciti vrećicu koja vam je ostala? Nemojte! Postoji niz korisnih stvari za koje ju možete upotrijebiti

Smanjite modrice

Pošteno ste udarili koljenom o stolić i jednostavno znate da ćete imati modricu, no možete je barem pokušati smanjiti. Uzmite vrećicu crnog čaja, namočite ju u vodu i stavite na modricu pet minuta. Tanin u čaju će stisnuti krvne žile na tom mjestu i tako smanjiti oteklinu i upalu.

Liječite  opekotine od sunca

Loše ste procijenili jačinu sunca i izgorjeli ste. Namočite vrećicu crnog čaja u hladnu vodu i stavite je na kožu kako biste smanjili neugodan osjećaj opekline te ubrzali liječenje. Ako ste temeljito izgorjeli, možete čak u kadu staviti deset vrećica čaja i zatim se opustiti u takvoj kupci.

Očistite tave

Ako preko noći ostavite tavu da se namače u vodi s dvije vrećice čaja, lakše ćete očistiti masnoću i ostatke hrane s nje. Štoviše, tava bi vam mogla biti čak i sjajnija nego prije.

Obogatite kompost

Ako iz ovog ili onog razloga radite kompost, pretpostavljamo da znate da su bakterije u njemu tijekom hladnih mjeseci manje aktivne. Nema razloga da temperatura uspori truljenje – dodajte kompostu par vrećica čaja. Zahvaljujući dušiku, bakterije će dobiti neophodnu energiju, a vi ćete imati bolji kompost.

Izliječite ispucana usta

Ako su vam usne ispucale, možete ih liječiti blago navlaženim vrećicama crnog čaja. Dovoljno je samo 30 sekundi dodira vrećice s usnama i zacjeljenje oštećenih stanica kože će se pospješiti. Ponovite to svaki drugi dan dok vam se usta ne oporave.


Učinite tavu otpornom na hrđanje

Ako imate tavu koja je otporna na hrđanje, svakako želite da takva i ostane. Nakon svakog korištenja jednostavno je obrišite mokrom iskorištenom vrećicom crnog čaja.

Očistite mrlje s ogledala

Umjesto da trošite novac na kemijska sredstva za čišćenje stakla, mrlje od paste za zube jednostavno operite iskorištenom vrećicom čaja i zatim prođite preko toga suhom mekanom krpom.

Osvježite tepih

Tepisi s vremenom mogu zadobiti neugodan miris. Uzmite suhu vrećicu crnog čaja, otvorite je i pospite unutrašnjost po tepihu. Deset minuta kasnije tepih će biti spreman za usisavanje.

Umanjite bol krvavih desni

Ako imate problema s desnima ili vam krvare nakon što ste vadili zub, možete si olakšati bol stavljanjem vrećice crnog čaja na to mjesto. Vrlo oprezno i lagano zagrizite vrećicu i to će ubrzo ublažiti bol te zaustaviti krvarenje.

Očistite ljubimcu šape od zimske soli

U slučaju da ste s psom bili u šetnji nakon što su zbog snijega ulice posute solju, lako se može dogoditi da  ljubimac sad ima bolne jastučiće. Stavite psu navlaženu vrećicu čaja na jastučić i pričekajte jednu minutu, a za potpun učinak ponovite to još jednom tijekom istog dana.