MIRISNE I FINE

Sezona je ukusnih i sočnih smokvi; evo zašto biste trebali uživati u ovom voću

31.08.2021 u 16:02

Bionic
Reading

Doista su rijetki oni koji nisu oduševljeni okusom omiljenog voća mediteranskog podneblja, smokava, a najčešće ih konzumiramo svježe, u obliku finih džemova ili pak sušene

Smokve su omiljeno voće na Mediteranu od davnina, a stari Grci i Rimljani smatrali su ovo voće simbolom muškosti, plodnosti i moći.

Iako su vrlo slatke i prepune prirodnih šećera, 100 grama smokava ima oko 60 kalorija, a uz sve to prepune su željeza, fosfora, kalija, kalcija, magnezija, vitamina B6, E, C te vitamina A, ali i betakarotena, mogu ih konzumirati i oni koji vode brigu o kilogramima.

Ipak, oprez: osobe koji pate od povišenog dijabetesa ili žele smršavjeti ne bi trebali konzumirati smokve u većim količinama.

Osim toga, ovo je voće prepuno kalcija čak više nego mlijeko, a magnezij koji sadržavaju smokve učinkovit je i protiv povišenog tlaka, PMS-a i nesanice.

Ovo voće ne nazivaju bez razloga pravom riznicom zdravlja, posebno jer sadržavaju velike količine topljivih i netopljivih vlakana. Upravo netopljiva vlakna igraju važnu ulogu u redovnom pražnjenju crijeva jer vežu vodu, što je u konačnici oblik prevencije raka debelog crijeva. Također, studije su pokazale da topljiva vlakna utječu na smanjivanje kolesterola u krvi i prevenciju raka pluća. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana.

PRIPAZITE

Kako odabrati najbolje smokve

Prilikom kupnje birajte one smokve koje imaju bogatu, duboku boju, pomalo nalik šljivi, a ako se radi o jadranskoj smokvi zelenkaste boje, neka vam njezina čvrstoća bude vodič. Trebale bi imati slatkast miris, a ako primijetite kiselkaste arome, to je znak da je smokvi prošlo idealno vrijeme konzumacije.

Budući da vrlo lako mogu promijeniti boju i osuti se smeđim mrljama, preporučuje se da budu raspoređene u plitkoj posudi, i to svakako prekrivene kako ne bi izgubile svoju svježinu te pokupile mirise okolnih namirnica u hladnjaku.

Ako ste kupili nezrele smokve, preporučuje se držati ih na sobnoj temperaturi, no daleko od izravne sunčeve svjetlosti.

Premda ih najviše koristimo u slasticama ili kolačima, smokve su savršen dodatak i pizzi, ricotti, ali i u smoothiejima, salatama...

Ako volite okus smokvi zašto ne biste isprobali ukusni i zdravi smoothie sa smokvama i jabukom?

Sastojci:

4 smokve

1 zrela banana

2 jabuke

300 ml soka od naranče

Priprema:

Smokve operite, prepolovite i izdubite uz pomoć žlice i stavite u blender. Jabuke ogulite i izrežite na sitne kockice. Bananu izrežite, pa zajedno s jabukama i sokom stavite u blender i dobro izmiksajte. I dobar tek!