DOBRO JE ZNATI

Šest savjeta za njegu kože u svakoj dobi kojih se pridržavaju Francuskinje

12.01.2022 u 06:37

Bionic
Reading

Njega kože nešto je čemu Francuskinje pristupaju s velikom pozornošću, a kontinuirana briga o njenoj ljepoti počinje još od tinejdžerskih dana

Lijepa i njegovana koža iznimno je važna za Francuskinje, čiji beauty rituali, baš kao i modni stil, iznova nadahnjuju pripadnice ljepšeg spola.

Na njegovanoj koži, dobro je poznato pravilo, svaki make up izgledat će bolje, stoga je vrlo bitno stalno se brinuti o njoj i osluškivati njezine potrebe.

Beauty stručnjakinja Denise Barthe-Marti iz poznate kuće Clarins dala je šest najvažnijih savjeta kojih se pridržavaju Francuskinje, bez obzira na dob:

1. Nanesite kremu dok sjedite

Najčešće kremu nanosimo ispred ogledala dok se ujutro užurbano spremamo za posao. Baš kao što polagano obavljanje nečega kada smo pod stresom pomaže u slanju umirujuće poruke našem umu, tako i njega kože lica dok sjedimo šalje važnu poruku. 'Radi se o mentalnoj poruci da se brinete o sebi. Kada sjednete i u miru započnete nanositi kremu, dajete si do znanja da imate vremena za sebe. To je jako bitno', objašnjava beauty stručnjakinja. Čak i ako je to samo nekoliko minuta, ovaj vas pristup stavlja u središte. 'Briga o sebi znači osjećati se bolje iznutra i izvana. To je ravnoteža između ljepote iznutra i izvana', dodaje Barthe-Marti.

2. Zagrijte kozmetiku prije upotrebe

Denise upozorava i da je važno zagrijati kozmetiku dlanovima kako bi se izbjegao toplinski kontrast. Sobna temperatura kozmetike, objašnjava ona, obično je 20 stupnjeva, a temperatura naše kože je 32-34 stupnja. 'Ova razlika od gotovo 15 stupnjeva pri nanošenju kozmetike uzrokuje reakciju kože jer hladnoća utječe na njezinu osjetljivost. U ovom trenutku koža pokušava prihvatiti temperaturnu razliku i prilagoditi se, ali ne može koristiti aktivne sastojke proizvoda. No ako kremu lagano zagrijemo rukama, koža može bolje iskoristiti njezine blagodati', objašnjava ona.

3. Masaža

Prednosti nanošenja krema uz malo masaže dobro su poznate jer to umiruje kožu i vraća joj sjaj. Također se naglašava važnost toga da učinimo ruke vlastitim alatima za brigu o sebi. 'Ljepota je u vašim rukama, a ponavljanje i upornost pomažu u postizanju rezultata', kaže stručnjakinja. Zato preporučuje nanošenje preparata tapkajućim pokretima, odnosno laganim tapkanjem vrhovima prstiju kao kad npr. tipkate. Prilikom njege područja oko očiju ističe i nježnu masažu te korištenje prstenjaka za nanošenje kreme.

4. Kako nanositi kremu za sunčanje

Zanimljivo, Clarinsova stručnjakinja naglašava da kozmetiku treba nanositi masažom i tapkanjem kako bi se olakšalo upijanje, no kremu za sunčanje važno je nanositi bez masiranja i samo kliziti rukama preko lica da bi se raširila. I ostaviti je na površini kože.

5. Šminka kao dodatni korak u njezi

Francuskinje na šminku gledaju kao na dodatni korak koji poboljšava ljepotu kože umjesto da je maskira ili prekriva. Barthe-Marti govori o npr. povezanosti između hidratantne kreme i pudera, a on je, smatra, produžetak njege te također štiti kožu od prljavštine i vanjskih utjecaja.

6. Kupka kao poseban beauty ritual

Također je sjajna ideja nadopuniti ovu rutinu njege 20-minutnom kupkom. No Barthe-Marti preporučuje da si je priuštite s vremena na vrijeme - i zbog kože, ali i zbog planeta. Važno je obratiti pozornost na detalje: rasvjeta u kupaonici treba biti topla i pojačana svijećama, a važni su i mirisi (npr. eterična ulja) i, naravno, glazba. Također je bitno imati pozitivne misli. 'Zatvorite oči i mislite samo na lijepa mjesta na kojima ste bili, na posebne trenutke koje ste doživjeli, na pozitivne trenutke...', kaže ona.