KORISNI SAVJETI

Šest grešaka u rasporedu namještaja u domu: Evo kako ih izbjeći

 • Autor: I. B.
 • Zadnja izmjena 26.08.2018 13:17
 • Objavljeno 26.08.2018 u 13:17
Ideje za dnevni boravak

Ideje za dnevni boravak

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odlučivanje o rasporedu namještaja u domu ponekad može biti zahtjevnije od očekivanog, a upravo je on jedan od najvažnijih aspekata dizajniranja interijera. Zanemarivanje veličine prostorije, zbog čega namještaj u njoj stvara dojam pretrpanosti, samo je jedna od čestih grešaka na koje ukazuju dizajneri interijera – evo kako ih izbjeći

Prije nego što se upustite u osmišljavanje rasporeda namještaja u prostoriji razmislite o tome gdje želite da vaši gosti provode najviše vremena i postoji li neko ključno žarište prostorije, poput kamina ili velikog prozora. Jednom kada ste utvrdili navedeno, možete započeti s planiranjem kako iskoristiti prostor, otkriti njegova ograničenja i prilike koje pruža skiciranjem tlocrta.

Ako ste u glavi već stvorili plan rasporeda namještaja, no djeluje vam nepotpunim, nikad nije kasno za njegovu korekciju.

Dizajneri interijera složni su s mišljenjem kako se nikad ne biste trebali bojati ideje o pomicanju stvari u prostoru pri stvaranju dojma sklada, a ovo su neke od najčešćih grešaka u raspoređivanju namještaja koje umanjuju vrijednost životnog prostora i čine ga natrpanim.

Kupnja prevelikog namještaja

Mjerenje prostorije je ključno, a ukoliko su komadi namještaja preveliki, djelovat će malo i tijesno, upozoravaju dizajneri interijera. Nažalost, težim zadatkom pokazat će se rasterećivanje prostorije od velikog namještaja nakon što ste ga kupili. 'Prostor izmjerite dvaput, a namještaj kupite jednom', pravilo je kojeg se uvijek pridržavaju eksperti u dizajnu interijera.

 • +8
 • +5

Ideje za dnevni boravak

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prilikom odabira velikog namještaja u obzir je važno uzeti i sam tok prostorije. Prevelik stolić za kavu u dnevnom boravku ili stolica smještena pod čudnim kutom ometat će hodanje oko namještaja. Vizualizacija prostorije je ključna, stoga je uvijek korisno poslužiti se tlocrtom i iscrtavanjem plana prostorije – kako će se osobe kretati, sjesti, ustajati i slično.

Blokiranje prozora

Izbjegavajte namještaj koji blokira prozore i pritom umanjuje emisiju prirodnog svjetla u prostoriji. Uvijek se potrudite ostaviti dovoljno prostora između prozora i sofe ako ne postoji mogućnost za bolji raspored u prostoriji. Korištenje manje konzole iza sofe s dodatkom stolnih lampi pomoći će definirati ga i umanjiti sljubljivanje s prozorom.

 • +6
 • +3

Interijeri

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Davanje prioriteta izgledu umjesto funkcionalnosti

Većina spavaćih soba stiže sa standardnim rasporedom namještaja koji uključuje krevet, noćne ormariće s lijeve i desne strane te ormar, no pojedini interijeri dizajnera smatraju da navedena formula ne pristaje svakom životnom prostoru.

Mnogi po prirodi naginju pretrpavanju prostorije velikim krevetima s podjednako velikim okvirom ili istim noćnim ormarićima.

 • +8
 • +5

Spavaće sobe

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Na noćne ormariće trudimo se gledati drukčije. Uvijek se zapitamo što trebaju sadržavati, mogu li se na njima postaviti stolne lampe, trebaju li biti identični i jesu li uistinu potrebna dva primjerka?', priznaje dizajner interijera Dan Mazzarini, ističući kako svaki nepotreban predmet u spavaćoj sobi stvara dojam pretrpanosti prostorije.

Pozicioniranje namještaja uz zidove

Pod koji diktira način rasporeda namještaja u prostoriji jedna je od najčešćih grešaka prema riječima dizajnera interijera. Većina njih predlaže raspored na način da odijelite prostor grupiranjem namještaja. Ovisno o veličini otvorenog prostora, dizajneri predlažu grupiranje namještaja kako bi postao multifunkcionalan. Ne strahujte ni od njegova postavljanja u sredini prostora.

Prekomjerno stiliziranje prostorije

Neke od najljepših životnih prostora redovito krase dekorativni elementi prikupljani tijekom života, no dizajneri interijera ističu kako bi trebalo postojati ograničenje o tome koliko bi dekorativnih elemenata trebalo postojati u prostoriji. Jednom od čestih grešaka smatra se odabir malog namještaja i mnoštva predmeta koji razbijaju dosljednost prostorije. Birajte manje dekorativnih elemenata i duže komade kako biste stvorili dojam većeg prostora.

 • +8
 • +5

Boje u interijerima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sagovi

Još jedan trik za postavljanje namještaja u otvorenom prostoru leži u sagovima. Slavni dizajneri interijera vole koristiti nekoliko različitih tepiha u sobi, ali umjesto podudarajućih biraju modele različitih uzoraka u istoj nijansi boja. Ako se blagovaonica i dnevni boravak nalaze u istom otvorenom prostoru, odijelite ih tepisima koji će ga učiniti skladnim i elegantnim.

 • +6
 • +3

Tepisi u interijerima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia