ISKORISTITE SEZONU

Recept zbog kojeg ćete šparoge zavoljeti još više

22.04.2016 u 11:36

Bionic
Reading

U Umagu, Novigradu, Brtonigli i Bujama do 15. svibnja održavaju se Dani istarskih šparuga i to već desetu godinu zaredom

Ova manifestacija sada već tradicionalno promovira jela na bazi cijenjene samonikle kulture koja jako dobro uspijeva na području Istre. Slasne delicije u kojima možete uživati u trideset vrhunskih restorana i konoba prenijet će vam ono najbolje što šparoga nudi kao namirnica.

Ukoliko još niste pripremali šparoge ili vam nedostaje malo drugačiji recept, gastro blogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica, pripremila je iznimno jednostavan, brz i fin kremasti recept za rižoto sa šparogama.

Sastojci:

500 g šparoga
nekoliko žlica maslinovog ulja
2 crvena luka
250 g riže
1,5 dcl bijelog vina
250 ml vrhnja za kuhanje
sol, papar, lišće peršina
1 l vruće vode

Priprema:

Očistite šparoge tako da ih presavijete u donjem dijelu stabljike. U dijelu gdje šparoga pukne odvojite mekani (gornji) dio od drvenastog (donjeg) dijela. Gornje dijelove šparoga sačuvajte, operite i narežite na komadiće.

U dubljoj tavi na ulju dinstajte crveni luk narezan na sitno dok ne omekša, zatim dodajte šparoge pa dinstajte i njih dok ne omekšaju. Podlijte s malo tople vode ukoliko bude trebalo.

Rižu operite pa je dodajte u tavicu s bijelim vinom i povremeno sve promiješajte. S vremena na vrijeme podlijevajte rižu toplom vodom kako se bude kuhala. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da prokuha nekoliko minuta. Svježe lišće peršina operite, nasjeckajte na sitno i dodajte u rižoto. Začinite solju i paprom. Poslužite s parmezanom, rikolom i svakako po cijelom tanjuru pokapajte sok limuna za dodatni okus.