11 MILIJARDI FUNTI?

Razotkriveno bogatstvo Romana Abramoviča

22.03.2011 u 20:13

Bionic
Reading

Ruski milijarder, vlasnik nogometnog kluba Chelseaja, posjeduje sedam kuća u Engleskoj, račune u 22 banke u Rusiji i vozi četverogodišnji Volkswagen

Popis bogatstva Romana Abramoviča objavljen je temeljem ruskog antikorupcijskog zakona jer se ponovno kandidirao za mjesto u regionalnom parlamentu provincije Chukotka, gdje je bio guverner. Otkriveni podaci pokazuju da je većina njegovih posjeda stacionirana u Velikoj Britaniji: šest stanova i jedna kuća, a ostatak je raspoređen na četiri kuće u Rusiji, dva stana u Americi i tri u Francuskoj.


44-godišnjak navodno želi zamijeniti stanove u Londonu za luksuzni apartman u vrijednosti od 150 milijuna funti koji bi podijelio s djevojkom, Dariom Dašom Žukovom. Jučer se nagađalo da su ostala britanska imanja dodijeljena njegovoj bivšoj suprugi Irini, majci petoro od njegovo šestoro djece, kao dio brakorazvodne parnice.

U izvještaju je naznačeno i da Abramovič posjeduje 72 milijuna funti u 22 banke i više od 25 milijuna funti u dionicama. Ruski novinari već su naznačili propust spominjanja njegovih skupocjenih jahti, privatnih aviona i helikoptera, dok je otkrivena skromna vrijednost njegovog auta vrijednog sedam tisuća funti. Financijski magazin u Rusiji procijenio je, s druge strane, njegovu imovinu na 11 milijardi funti, dok je samo klub Chelsea vrijedan 402 milijuna funti.

Abramovič je prošao dalek put od prvog javnog predočavanja imovine iz 1998. kad je njegov jedini auto bio skromna Lada, a tada nije prijavio ni zemlju ni dodatna imanja.