KNJIŽNICA VLADIMIR NAZOR

Razgovarati tijelima: o čemu govorimo kad govorimo plesom

12.01.2016 u 16:58

Bionic
Reading

Razgovarati tijelima: o čemu govorimo kad govorimo plesom

U organizaciji Knjižnice Vladimir Nazor, ovaj tjedan započinje ciklus predavanja o različitim plesnim formama pod nazivom "Razgovarati tijelima: o čemu govorimo kad govorimo plesom", a prvo od predavanja bavit će se argentinskim tangom.

Iako su pokret i ples dio naše svakodnevice, često ostajemo zbunjeni i nesigurni u ono što nam profesionalni plesači žele svojim djelima prenijeti. S obzirom da se ples danas razvija u najrazličitijim smjerovima, cilj je ovih predavanja približiti specifičnosti, kodove i kulturu pojedinog plesnog izričaja publici koja se bez obzira na svoja laička (ne)znanja oduševljava ljepotom ljudskog tijela u pokretu. Jer, plesom se govori mnogo više od onoga što se naizgled čini, a da bismo nešto razumjeli, prvo moramo naučiti jezik kojim govori. Ako se s plesom želite pobliže upoznati na teorijskoj i povijesnoj razini te čuti iskustva vrhunskih plesača iz prve ruke ili se samo nećkate biste li se upustili u jednu od plesnih avantura, onda je ovo događanje stvoreno za vas.
Kroz godinu bit će predstavljeni, osim argentinskiog tanga, i suvremeni ples, salsa, swing, musical jazz dance, klasični balet te sportski ples, a kao gosti predavači sudjelovat će najvažniji akteri hrvatske plesne scene.


Predavanje o argentinskom tangu (četvrtak, 14.1.2016. u 18 sati, Knjižnica Vladimira Nazora), kojeg će pratiti i izložba fotografija inspiriranih tangom autora Ozrena Trupeljaka, donosi mnoge zanimljivosti i sve ono što niste znali ne samo o tangu kao plesu već i cijeloj "tango kulturi" koja uz njega dolazi u paketu.
Što je to „tango kultura“, kako izgleda svijet argentinskog tanga, zašto ljudi putuju na drugi kraj kontinenta samo kako bi zagrlili potpunog stranca te koji su kodovi ponašanja na plesnjacima poznatima kao milonge, ispričat će pioniri argentinskog tanga u Hrvatskoj, voditelji plesne škole Tango Zagreb, Tajana Burger Casas i Zrinko Maloseja, ali i jedan autentični tanguero sa stalnom zagrebačkom adresom, Osky Casas. Kako sami za sebe kažu, oni su tim izrazito predanih tango plesača s dugogodišnjim iskustvom u podučavanju tanga u Hrvatskoj i ostatku Europe, a svoja su znanja stekli u radu s najvećim argentinskim tango parovima te otplesali beskonačne sate na plesnom podiju.
Budući da u školi Tango Zagreb uskoro započinje početni tečaj, svima zainteresiranima sugeriramo da se i na ovaj način pobliže upoznaju s onim što ih tamo očekuje.
Detalje o događanju možete pratiti na http://www.kgz.hr/default.aspx?id=17148, a više o predavačima pronađite na http://www.tangoargentino.hr.