PARIS HAUTE COUTURE FASHION

Raskošne kreacije za bijeg od stvarnosti

29.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

'Naravno da osjećam ekonomsku krizu, ali ne i kreativnu krizu', objasnio je Galliano na početku Pariškog tjedna visoke mode. Da misle isto, pokazali su i ostali dizajneri koji su svoje haute couture kreacije pokazali na pariškim revijama

Valentino, Elie Saab i Jean Paul Gaultier pokazali su tako glamurozne haljine izrađene od najfinijih materijala koje svojim luksuzom ignoriraju globalnu krizu.

Elie Saab pokazao je Japanom inspiriranu kolekciju bajkovitih pastelnih haljina od lepršavog šifona posutih dragim kamenjem i delikatnim ukrasima koji podsjećaju na origami.

'Lagane su i delikatne kao japanski haiku', objasnio je ovaj libanonski dizajner čija ultraženstvene kreacije rado nose najpoznatije holivudske zvijezde.

Jean Paul Gaultier
na parišku modnu pistu poslao je, prema mišljenju mnogih modnih kritičara, kolekciju visoke mode najbolju u zadnjih nekoliko sezona. Inspiraciju za modele pronašao je u Španjolskoj 30-ih godina prošlog stoljeća. Nježna čipka i visoko rezane haljine Gaultier je spojio s hlačama koje podsjećaju na toreadore.

'Spojio sam simbole macho identiteta i ženstvenosti. To je neka vrsta androgenizacije', objasnio je Gaultier čiju su reviju s velikim zanimanjem iz prvog reda pratile zvijezde među kojima i Kylie Minogue, Catherine Deneuve , Olga Kurylenko i Kanye West.

Nakon što se Valentino Garavani na prošlogodišnjem Pariškom tjednu mode svojom posljednjom kolekcijom pozdravio od svijeta mode, modnu kuću Valentino predstavio je novi dizajnerski duo, Maria Grazia Chiuri i Pier Paola Piccioli. Valentinovi nasljednici prikazali su kolekciju večernjih haljina za što su pohvale dobili i od samog Valentina. Dvojac je osmislio elegantne haljine sasvim u skladu s glavnim karakteristikama kuće, od Valentino crvene boje, do velikih mašni i stiliziranih ruža, a našli su se tu i svileni modeli u bojama bisera te haljine posute skupim kamenčićima. Zbog vjernog ustrajanja na Valentinovu nasljeđu, a zbog premalo njihovih vlastitih ideja, mnogi modni kritičari kolekciju su ocijenili pomalo razočaravajućom jer označava povratak u prošlost te kuće, a ne korak u budućnost što je ključno za opstanak ove kuće.

Maria Grazia Chiuri i Pier Paolo Piccioli već dugi niz godina rade za modnu kuću Valenino. Bili su zaduženi za kreiranje modnih dodataka, no u listopadu prošle godine imenovani su glavnim dizajnerima kuće nakon što se Valentino razišao sa svojom kreativnom nasljednicom Alessandrom Facchinetti koja ga je zamijenila nakon povlačenja iz svijeta mode. Facchinetti je na Valentinovu mjestu izdržala tek dvije sezone da bi zatim, na obostrano zadovoljstvo, raskinuli suradnju 'zbog razilaženja'.