NOVO ISTRAŽIVANJE:

Prvorođeni vjerojatnije obolijevaju od šećerne bolesti

14.02.2013 u 18:52

Bionic
Reading

Prvorođena djeca izložena su većem riziku za razvoja šećerne bolesti ili povišenog krvnog tlaka, pokazalo je novozelandsko istraživanje objavljeno u časopisu The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Prema znanstvenicima, prvorođena djeca imaju više problema s apsorbiranjem šećera i preko dana viši tlak u usporedbi s djecom koja imaju stariju braću ili sestre.

Istraživanje, koje su proveli znanstvenici s Liggins instituta aucklandskog sveučilišta, obuhvatilo je 85 zdrave djece u dobi od 4 do 11 godina. Među njima je bilo 32 prvorođenaca.


'Iako redoslijed rođenja sam po sebi ne predskazuje metaboličku ili kardiovaskularnu bolest, činjenica da se radi o prvorođenom djetetu može pridonijeti sveukupnom riziku', kazao je Wayne Cutfield s aucklandskog sveučilišta.

Znanstvenici su kod prvorođene djece utvrdili da imaju 21 posto manju osjetljivost na inzulin i porast krvnog tlaka od 4 milimatara žive u odnosu na drugu djecu. Osim toga uočili su da su prvorođena djeca u pravilu viša i tanja od druge djece.

Znanstvenici ističu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se otkrili uzroci takvih pojava.