velika prekretnica

Prvi put u školi? Pripremite mališana za svijet odraslih

04.05.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Od prvog susreta sa školskim klupama buduće prvašiće dijeli još dugo, nadamo se toplo i razigrano ljeto. Nemojte očekivati da će se neki stvari promijeniti same od sebe preko noći kada vaši mališani krenu u školu pa kako bi to prošlo što bezbolnije, neke sitnice koje će im olakšati snalaženje u novonastaloj situaciji napravite već sada

Emocionalna i socijalna zrelost važan su preduvjet za uspješan početak školovanja, a da bi sazrelo, dijete se mora osjećati samostalno. To nipošto ne znači da ga morate prepustiti da se brine samo o sebi, nego da uz vašu podršku počne preuzimati obaveze i odgovornosti primjerene njegovoj dobi.

Teško da možete od svog mališana očekivati da sam rješava školske zadaće, ako mu još uvijek vi obuvate cipele. Dok ne postane svjesno svojih mogućnosti i ne spozna da mu za puno toga nije potrebna pomoć drugih, emocionalno i socijalno sazrijevanje bit će mu otežano.

Vrlo često je brže i elegantnije oblačenje pospanog djeteta uzeti u svoje ruke, nego se dizati znatno ranije ili kasniti na posao kako bi taj zadatak prepustili njemu. Stjecanje samostalnosti u oblačenju stoga planirajte za opuštenije trenutke tijekom vikenda ili godišnjeg odmora. Odugovlačenje s oblačenjem moglo bi ga koštati kokica i omiljenog soka, ili čak cijelog filma, a neće se dogoditi ništa tako strašno ni ako zakasnite koju minutu na plažu ili propustite večernju šetnju koja uključuje sladoled.

Tuširanje i kupanje u toj dobi ne bi trebalo predstavljati veći problem. Možda ćete u početku imati više posla s dovođenjem kupaonice u red nakon djetetovog samostalnog tuširanja nego što bi sve skupa trajalo da ste ga tuširali vi, ali osjećaj da je sposobno to učiniti samo koristit će mu za osamostaljivanje od roditelja kad krene u školu. U konačnici, kad se dijete samo bude tuširalo, i vi ćete dobiti nešto više vremena za sebe.

Idealan školski obrok za vaše mališane

Većina roditelja prvašića dio godišnjeg odmora ostavit će za početak školske godine kako bi mališane u prvim danima pratila do škole. Lijepo je pružiti podršku mališanima u tim stresnim danima, samo vodite računa da zbog toga ne budete prisiljeni uzimati i neplaćeni dopust. Nitko vam ne brani da s djetetom do škole šećete ili se vozite biciklom već danas. U početku 'vođa puta' budite vi, a vodstvo polako prepuštajte svom budućem prvašiću, i u opuštenijoj atmosferi ukazujte mu na sve potencijalne opasnosti tog puta.

Pokušat ćemo ne pretjerivati s naglašavanjem važnosti doručka i podsjetiti vas da mališane ova zdrava navika koju su usvojili u vrtiću neće dočekati i u školi. Taj dio morat će odraditi kod kuće, a vi zbog poslovnih obveza možda nećete biti uvijek u prilici servirati im sve gotovo. Ne moraju odmah znati sami ispeći omlet, čak ni podgrijati mlijeko, ali staviti müsle u jogurt ne bi trebao biti neki problem. Kao ni složiti PIKO između dvije šnite kruha. Činjenica da si sami znaju složiti sendvič klincima će puno značiti, a i vi ćete biti mirniji kad znate da vaše dijete nikad neće ostati gladno, kako prije, tako ni poslije škole. Kako ćete biti sigurni? Predlažemo da im na papirić napišete jedan recept i ostavite na vidno mjesto.

Ovo je naš prijedlog najboljeg dječjeg sendviča na svijetu!

Sastojci:

  • kruh
  • PIKO salama
  • zelena salata

Priprema:

Otvoriš pakiranje s PIKO salamom. Uzmeš dvije kriške kruha i staviš ih jednu pokraj druge. Na kruh složiš jednu šnitu PIKO salame i dodaš list zelene salate. Pa to ponoviš onoliko puta dok sendvič ne bude izgledao kao malena torta. Na kraju ga pokriješ drugom kriškom kruha i uživaš u slasnoj građevini koju si napravio posve solo.

Ima toga još...

Obzirom da si samo zna pripremiti jednostavne obroke, ne bi bilo loše utvrditi stečene higijenske navike, ali i proširiti ih. Pretpostavljamo da vam je dijete već usvojilo naviku pranja ruku nakon obavljanja nužde. Vjerujemo i da već zna da ih mora prati prije jela, ali ne zaboravite da se to ne odnosi samo na konzumaciju, nego i na pripremu. Iz vrtića ste ga kući dovodili vi i stvari ste imali pod kontrolom. Iz škole će dolaziti samo pa ga naviknite na skidanje obuće i pranje ruku čim dođe kući.

S više obveza i školskim zadaćama vremena za igru i zabavu bit će sve manje. Dodijelite im već sada jednostavne zadatke koje trebaju izvršiti dolaskom kući i na jesen ih zamijenite rješavanjem školske zadaće. Riješe li svoje školske obaveze odmah po povratku kući, neće si dodatno skraćivati vrijeme za igru i zabavu, a u njima će uživati bezbrižnije.

Dio dana vaš će školarac provoditi sam kod kuće. Na radoznalost i istraživački duh morate računati pa mu na vrijeme ukažite na sve opasnosti. Ključ doma koji mu date prezentirajte kao znak odrastanja i samostalnosti, ali ne zaboravite ni odgovornost koju to nosi i naučite mališana da se vrata ne otvaraju nepoznatim osobama.

Školarci više vremena provode sami i podložniji su utjecajima okoline. Naučite dijete kako prepoznati one koji nisu dobronamjerni i maknuti se od njih, ali i kako njegovati prava prijateljstva jer prijatelji iz škole ponekad ostaju prijatelji do kraja života.

Puno se toga promijenilo od vremena kad ste vi polazili u školu i na cijeni su neke druge vrijednosti. Jedna je stvar još uvijek ista i slobodno tome naučite dijete - pristojnošću otvaramo sva vrata.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s PIK Vrbovcem u skladu s najvišim profesionalnim standardima.