ZNAK KOJI TO OTKRIVA

Provjerite hoće li vam brak potrajati

27.08.2014 u 09:47

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje pokazuje da parovi koji pažljivo i zajednički donose odluke dulje ostaju u braku te su njihove veze kvalitetnije

Želite znati hoće li vam veza potrajati? Razmislite kakvi ste u donošenju odluka. Ako svaku odluku – od najmanje do najveće – donosite zajedničkim razgovorom i dogovorom, možete biti sigurni da vaša veza ima potencijal za duge staze, piše New York Times.

'Donošenje odluka je važna stvar jer se zapravo događa svakodnevno. Parovi koji to čine zajedno imaju veće šanse za uspješnu i kvalitetnu vezu. Oni pak koji to ne čine i žive zapravo po inerciji teško da će dugoročno uspjeti', ističe Galena K. Rhoades, stručnjakinja sa sveučilišta Denver koja se bavi proučavanjem ljubavnih veza.

Na prvi pogled ovo se otkriće može činiti vrlo očitim, ali Rhoades tvrdi da mnogi parovi ne donose zajedničke odluke i ne razgovaraju o njima, nego puštaju da ih 'voda nosi'. Posebno je važno da parovi prije zajedničkog života sjednu i razgovaraju te da dogovore način zajedničkog života, ali to čine zaista rijetki.

Istraživanje je započelo 2007, a završeno je prošle godine. U njemu su sudjelovala 1294 ispitanika, a znanstvenicima su davali uvid u svoje privatne živote, posebno u onaj dio koji se odnosi na donošenje odluka. Prikupljeni su brojni podaci, a najznačajniji su oni koji ukazuju na to da je zajedničko donošenje odluka zaista važna stvar za dobro funkcioniranje u paru.