REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

Pronađen lijek protiv prehlade?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.11.2010 12:00
  • Objavljeno 03.11.2010 u 10:46
žena, prehlada, bolest

žena, prehlada, bolest

Izvor: Corbis / Autor: Christian Weigel/Corbis

Iz laboratorija u Cambridgeu stiže odlična vijest: znanstvenici tvrde da su došli do revolucionarnog otkrića lijeka protiv prehlade, koji bi možda uskoro mogao biti dostupan te pomoći mnogima koji podliježu prehladi svake godine

Kako tvrde znanstvenici, njihovo revolucionarno otkriće se temelji na tome da liječi prehladu, a ne samo njene simptome. Lijek koji bi zasigurno razveselio mnoge spriječio bi se povraćanje, hunjavicu i druge neugodne popratne pojave prehlade.

Istraživanje Laboratory of Molecular Biology u Cambridgeu tvrdi da je dosadašnje znanje i stav o ljudskom imunološkom sustavu i

Pulp Photography/Corbi

Pulp Photography/Corbi

Izvor: Corbis / Autor: Pulp Photography/Corbi

Otkriće novog lijeka spasilo bi nas od neugodnih simptoma prehlade

imunološkoj reakciji bilo sasvim pogrešno.

Po prvi puta su znanstvenici uspjeli dokazati da naš imunološki sustav može razoriti virus obične prehlade i nakon što je ušao u unutrašnjost stanice, za razliku od dosadašnjem mišljenja da kada virus uđe u stanice nema osobite pomoći te se simptoma mogu samo ublažiti i strpljivo čekati da virus sam od sebe oslabi i nestane iz organizma.

Otkriće britanskih znanstvenika temelji se na antitijelima koja ne uništavaju stanicu, ali razaraju viruse i tvrdi da antivirusna antitijela zapravo mogu ući u stanicu koju je napao virus i za samo sat ili dva uništiti virus u stanici.

Ukoliko se ovo otkriće pokaže doista točnim i sigurnim, otvaraju se mogućnosti za razvoj nove generacije antivirusnih lijekova koji će utjecati će na milijune života. Upravo su virusi u današnje vrijeme najčešći uzročnici smrti i to čak dvostruko veći od raka Razlog tome je što se sakriju unutar stanice i tako ostaju tako zaštićeni od prirodnog imunološkog sustava, ali i od jakih antibiotika.

Ovakvim, novim i drukčijim virusom, znanstvenici vjeruju kako bi mogli djelovati i na suzbijanje niza drugih virusa, uključujući i one koji uzrokuju smrt tisuće djece u zemljama u razvoju. Znanstvenici vjeruju da će prva klinička ispitivanja novih lijekova moći započeti za dvije do pet godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!