pronađi inspiraciju

Proljeće s puno energije - najbolji zeleni rituali

17.04.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Proljeće je za ljudski organizam najizazovnije godišnje doba, ali i idealna prilika da 'ozelenimo' svoj organizam i nekim dobrim ritualima doprinesemo svom zdravlju

Inspiraciju smo potražili u bio&bio trgovinama koje upravo slave 16. rođendan. Poznate su kao zeleni trendseter, koji nam uvijek donosi zdrave novosti s organskim certifikatom, za što su najviše zaslužni osviješteni vlasnici i ljudi koji ondje rade. Podijelili su s nama svoje zelene rituale.

Jadranka Boban Pejić – vlasnica trgovina

Dan počinjem s celerom listašem

Volim rano ustajati, 'odraditi' yogu i meditaciju a onda popiti smoothie s celerom listašom, avokadom itd. Daje mi dovoljno energije sve do ručka. Obvezno uz to popijem i 4 tablete Havajske spiruline. Jutarnji ritual njege kože izuzetno mi je važan, a to su za mene preparati Dr.Hauschka: tonik, serum i regenerativna krema -zaista daju blistavu transformaciju koži. Na poslu volim osvježiti organizam japanskom matchom - s vodom ili Bonsoy sojinim napitkom.

Moj omiljeni proljetni obrok je zelena salata s mladim lukom, rotkvicama, rikulom te malsinovim uljem i sokom limuna - naravno sve organsko. Nakon posla volim popiti osvježavajući napitak koji je kombinacija soka aloe vere, brusnice i jabuke. Potpuno me obnovi i osvježi.

Milan Mažar – bio&bio savjetnik i voditelj web shopa

U proljeće volim da mi jutro starta 'zeleno' 😊

Čaša vode obogaćena Zelenom magmom mi je postala rutina. Doručak se nadovezuje na ovu priču jer u pahuljice redovito ubacujem bio&bio konopljin proteinski prah i japansku matchu. Ovo mi provjereno daje mentalnu i fizičku snagu, kako za trening koji dolazi rano ujutro prije posla, tako i za ostatak dana. I s obzirom na to da sam tip koji voli hodati, ne voli voziti, duuuge šetnje su neizostavne. Još ako je mirno proljetno jutro, di ćeš bolje... 😊

Matilda Ivaniš Knez – voditeljica ljudskih resursa

Na proljeće i ljeto više izlazimo i pozivamo ljude doma, veselimo se i smijemo

Iako cijele godine vodim računa o zdravlju i većina temeljnih navika se ne mijenja (npr. obavezno recikliramo otpad, veliku brigu posvećujemo porijeklu namirnica, posebno u zadnje vrijeme kada i kod nas ima puno greenwashinga , a nama je jako važno da koristimo organske proizvode), početkom proljeća se zdravlju posvetim ipak malo više. Moja obitelj slobodno vrijeme najradije provodi u prirodi, na planinarenjima.

Na proljeće obavezno napravim detoks kuru u trajanju od jednog do tri tjedna. Tada jedem isključivo veganske obroke s puno svježeg organskog povrća, izbacim slatkiše, radim povrtne shakeove u kojima koristim i orašaste plodove, bobičasto voće te svakako Havajsku spirulinu.

Također, dvaput tjedno trčim i jednom do dvaput tjedno vježbam. I puuuno se družimo; na proljeće i ljeto više izlazimo i pozivamo ljude doma, veselimo se i smijemo. To je isto ključno za zdravlje. 😊

Milorad Zuber – bio&bio savjetnik

S dolaskom proljeća i sve većih aktivnosti, napravim korekcije u prehrani kako bih popratio ritam prirode.

Kako se u proljeće sve zazeleni, a jetra je organ koji voli zeleno, povećavam unos namirnica s klorofilom jer su odlične za proljetni detoks. Dan započinjem higijenom – kako vanjskom, tako i unutarnjom. Popijem napitak bogat klorofilom – chlorellu ili Zelenu magmu te napravim vježbe disanja i meditaciju koji su mi mentalni i fizički detoks. Kako bih se napunio za cijeli dan, tu je svakako i kvalitetan doručak. Miso juha obogaćena šakom zelenja ili npr. zelena krem-juha od koprive. Od žitarica mi je naglasak na ječmu, od kojeg često radim meku kašu i obogatim npr. mladim lukom. S obzirom na porast energije i dolazak sve toplijih dana, koristim svaku priliku za izlet u šumu i vožnju biciklom.

Potraži više inspiracije na stranici.