jedna od najljepših

Prinčevi Harry i William su se složili: Nezaboravna vjenčanica princeze Diane bit će izložena prvi put nakon 25 godina

28.04.2021 u 09:36

Bionic
Reading

Vjenčanica princeze Diane bit će javno izložena u palači Kensington nakon što su njezini sinovi, princ William i princ Harry, pristali posuditi legendarnu i nezaboravnu haljinu

Diana je poznatu haljinu, koju je krasio veo od čak 7,5 metara, odjenula na svom vjenčanju s princom Charlesom u katedrali svetog Pavla u Londonu 1981. godine. Javnost će tako od lipnja ove godine u kraljevskoj rezidenciji u zapadnom Londonu gdje je Diana živjela imati priliku uživo vidjeti vjenčanicu s najdužim šlepom u kraljevskoj povijesti.

Haljinu, koju su dizajnirali David i Elizabeth Emanuel, krasi mnoštvo šljokica i bisera te starinska čipka koja je izvorno pripadala kraljici Mary. Nježno obli izrez i veliki napuhani rukavi obrubljeni su mašnama i raskošnim volanima od tafta, stila koji je princeza popularizirala početkom 1980-ih. Haljina je u vlasništvu Dianinih sinova, prinčeva Williama i Harryja koji su je ovom prilikom palači posudili radi izlaganja, a vjenčanica će u palači Kensington biti izložena prvi put nakon 25 godina.

Pod nazivom 'Kraljevski stil u stvaranju', predstava će se baviti tematikom odnosa između dizajnera i njihovih kraljevskih klijenata. Na izložbi će se također naći i rijetka tkanina koja je sačuvana od 1937. godine, a korištena je za izradu krunidbene haljine koju je nosila Elizabeta, kraljičina majka i supruga kralja Georgea VI.

Dianine modne kombinacije s pomno su bile praćene i dokumentirane, kako prije tako i nakon braka s Charlesom, a raskošnom vjenčanicom zadivila je kraljevske fanatike 1981. godine. Dianini modni izbori i dodaci i danas su itekako nosivi, pa je tako u ožujku je Meghan, vojvotkinja od Sussexa, nosila Dianinu narukvicu tijekom razgovora s Oprah Winfrey.

  • +6
Princ Charles, princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: UPPA/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia