KANYE wESt

Prije tri godine bio je u ogromnim dugovima, a modno carstvo danas mu se procjenjuje na milijardu dolara

10.07.2019 u 11:10

Bionic
Reading

Reper, producent i modni dizajner Kanye West zvijezda je novog izdanja uglednog magazina Forbes u kojem se ističe da njegovo modno carstvo pod okriljem njemačkog sportskog diva Adidas vrijedi milijardu dolara

Prema navodima uredništva američkog izdanja magazina Forbes, prihodi od linije tenisica Yeezy u aktualnoj godini dostići će brojku od 1,5 milijardu dolara, a Westovi prihodi od oporezivanja u posljednjih godinu dana iznosili su 150 milijuna dolara.

Premještanjem modne linije Yeezy iz Nikea u Adidas 2013. godine, suprug reality zvijezde Kim Kardashian ostvario je ono što Forbes naziva 'dogovor bez presedana' koji uključuje dobivanje 15 posto naknade od veleprodaje uz marketinšku pristojbu.

Za usporedbu, Michael Jordan trebao bi dobiti autorsku naknadu od oko pet posto na osnovu linije Air Jordan, koja na godišnoj razini ostvari prihode od 3 milijarde dolara.

Westovo modno carstvo doživjelo je zapanjujući preokret u samo tri godine. Krajem 2016. godine, slavni reper javno je zamolio Marka Zuckerberga da u njegove 'ideje' uloži milijardu dolara, istovremeno tvrdivši da njegov osobni dug iznosi 53 milijuna dolara.

Ubrzo nakon toga, West je otkazao drugu polovicu svoje glazbene turneje prijavivši se u bolnicu u Los Angelesu u kojoj je proveo više od tjedan dana zbog simptoma deprivacije sna i privremene psihoze, da bi se nedugo zatim pojavio na bizarnom sastanku s tada novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u njegovoj poslovnoj zgradi u New Yorku.

Kako ističe u velikom intervjuu za magazin Forbes, glavni uzrok uspjeha njegovog modnog carstva vidi u okretanju religiji, služenju Kristu i radikalnoj poslušnosti. West također tvrdi kako mu je dijagnosticiran bipolarni poremećaj dao 'supermoć' koja otključava njegovu maštu i nikada ne predstavlja prepreku.

Svoj prvi model tenisica iz linije Yeezy, Kanye West predstavio je 2009. godine nakon što je skicirao svoje ideje u avionu u kojem se igrom slučaja pronašao izvršni direktor američkog sportskog brenda Nike.

Kada mu je Nike odbio platiti tantijeme, West je uspio zadržati vlasništvo nad modnom linijom Yeezy koju je nastavio razvijati pod okriljem njemačkog sportskog diva Adidas.

Prema procjeni Forbesa, Westova neto vrijednost iznosi 240 milijuna dolara, a nalazi se na dobrom putu da jednoga dana postane milijarder poput glazbenog kolege Jay Z-ja koji je novac od glazbene karijere povećao poslovnim dogovorima u svijetu alkoholnih pića, nekretnina i umjetnina, kao i udjelima u tvrtkama poput Ubera i Tidala.

  • +9
Kim Kardashian West Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia