ŠTETI LI

Prije iduće šalice kave pročitajte ovo

27.12.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Jedan od najuobičajenijih savjeta za spavanje je izbjegavanje kofeina kasno popodne. Naime, kofein ima stimulirajući efekt i može ometati san. No koliko točno vremena prije spavanja treba izbjegavati kavu

Kad je riječ o spavanju znanstvenici s Michigan's Henry Ford Hospital's Sleep Disorders & Research Centera i Wayne State College of Medicine otkrili su kako kofein konzumiran čak šest sati prije odlaska na spavanje može ometati kvalitetan san.
Studija je uključivala 12 odraslih osoba muškaraca i žena koji nisu imali problema sa spavanjem i koji su i inače konzumirali kofein.

Tijekom istraživanja ispitanici su išli u krevet između 21 i jedan sat i spavali su do šest ili devet sati ujutro. Spavanje im je trajalo u prosjeku od 6,5 do devet sati, a nisu spavali poslijepodne. U istraživanju su korišteni monitori, ali i dnevnici spavanja koje su vodili ispitanici. Istraživači su im davali kofeinske pilule, ali i placebo. Zatim su pratili koliko im kofein ometa san ako je konzumiram tik pred odlazak u krevet, tri sata prije odlaska u krevet i šest sati prije spavanja.
U sva tri slučaja konzumacija kofeina značajno je ometala san.

Naime, kofein konzumiran u bilo koje od ta tri vremena smanjio je vrijeme trajanja ukupnog spavanja. Čak i onaj konzumiran šest sati prije spavanja smanjio je noćni san za sat vremena.
Kofein konzumiran u sva tri slučaja ometao je noćni san i povećao budnost tijekom noći.


Osim toga, kofein konzumiran čak šest sati prije sna također je ometao kvalitetu sna, trajanje sna, a sve su zabilježili i monitori.

Ovo istraživanje potvrdilo je kako i šalica kave za koju mislite da vam ne ometa spavanje itekako utječe na kvalitetu sna i bilo bi dobro zadnju kavu u danu popiti oko 14 sati, savjetuju stručnjaci.

Kavu zbog ovih saznanja ne trebate potpuno izbaciti jer vam daje energiju i budnost, no samo treba paziti kada i koliko dnevno ju pijete.

Evo nekoliko savjeta
Kavu pijte u jutarnjim satima, a ukoliko baš ne možete bez nje, još jednu šalicu si možete priuštiti oko 14 sati.
Dan započnite najjačom kavom, a tijekom jutra prebacite se na kavu bez kofeina ili jednostavno onu s manje kofeina.
Izbjegavajte 'jumbo kave'. Ovih dana sve je predimenzionirano, pa tako i šalice za kavu. Držite se neke standardne veličine i odlučite se za šalice srednje veličine oko 2,4 dl.

Iako možda izbjegavate kavu, u mnogim energetskim pićima ima kofeina, a negativan utjecaj kofeina, kažu stručnjaci, ide mnogo dalje od pukog ometanja sna.
Naime, neka su istraživanja otkrila povezanost konzumacije kofeina i kardiovaskularnih problema. Osim toga, najnovije veliko istraživanje otkrilo je kako je ispijanje kave, više od četiri šalice dnevno, povezano s višom stopom smrtnosti kako kod muškaraca tako i kod žena.  Stoga, umjereno s kofeinom.