U 75. GODINI

Preminuo cijenjeni modni fotograf Peter Lindbergh, zaslužan za portrete brojnih slavnih osoba

04.09.2019 u 12:39

Bionic
Reading

Peter Lindbergh, njemački fotograf, publicist i filmski redatelj, poznat po portetima slavnih glazbenika, glumaca i modela preminuo je u utorak u 75. godini života. Vijest koja je rastužila mnogobrojnu javnost objavljena je na Lindberghovom Instagram profilu

Cijenjeni modni fotograf Peter Lindbergh preminuo je u utorak, a uzrok smrti još uvijek nije poznat, piše Yahoo.

'S velikom tugom objavljujemo kako nas je jučer napustio Peter Lindbergh u dobi od 74 godine. Za njim tuguju supruga Petra, njegova prva supruga Astrid, sinovi Benjamin, Jeremy, Simon i Joseph i sedam unučadi. Ostavio je veliku prazninu', stoji u objavi na Instagramu.

Njemački fotograf i filmski redatelj ostat će upamćen kao jedan od najutjecajnijih suvremenih fotografa. Bio je poznat po svojim kinematografskim i modnim fotografijama.

Zaslužan je za portrete brojnih utjecajnih ličnosti iz raznih društvenih sfera, snimao je kampanje za brojne dizajnere uključujući i Calvina Kleina i Davida Yurmana, a posljednji projekt na kojem je radio bilo je fotografiranje za ovogodišnje rujansko izdanje britanskoga Voguea koje je uredila vojvotkinja Meghan Markle.

Lindbergh je bio taj koji je imao prilike fotografirati vojvotkinju od Sussexa i za časopis Vanity Fair za koji je po prvi put progovorila o vezi s pricem Harryjem.

Rođen je u poljskom gradu Leszno, a veći dio djetinjstva proveo je u Duisburgu. Studirao je apstraktnu umjetnost na Akademiji umjetnosti u Krefeldu, a tijekom školovanja je često isticao Vincenta van Gogha kao svog uzora.

Proslavio se 1988. godine, kada je snimio seriju fotografija tada još nepoznatih modela Linde Evangeliste, Naomi Campbell, Tatjane Patitz, Cindy Crawford i Christy Turlington. Poznat je i po brojnim fotografijama naslovnica albuma i singlica, te režiranju videspotova izvođača kao što su Tina Turner, Beyonce, Sheryl Crow i drugi.

Lindberghova djela dio su stalnih zbirki mnogih umjetničkih muzeja diljem svijeta, a također su prikazana u uglednim muzejima i galerijama, uključujući V&A, Centar Pompidou i MoMa PS1.

Peter Lindbergh Izvor: EPA / Autor: LEVIN DEN BOER