omiljeni zimski komad

Prekrasni, a tako nježni: Pet ključnih savjeta za pravilno održavanje vunenih džempera, bez mucica i skupljanja

28.01.2022 u 20:08

Bionic
Reading

Tako lijepo grije, mekana je i prozračna: Nije bez razloga vuna omiljeni materijal za jesen i zimu, a debela vunena vesta najbolji modni prijatelj u hladnim danima. Međutim, da bi što dulje vremena ostali mekani, pahuljasti i lijepi, vunenim predmetima potrebno je posvetiti malo više pažnje

Kao prirodni materijal vuna ima brojne prednosti, no vuneni predmeti su i vrlo nježni i osjetljivi. Naime ako se ne peru i ne održavaju kako treba, vrlo lako mogu se skupiti ili dobiti mucice. Kako bi potrajali što dulje i da biste mogli uživali u njihovom punom sjaju, dobro je pridržavati se ovih pet ključnih savjeta pri pranju, bilo u perilici, bilo ručno, te sušenju vunenih predmeta.

Vuneni džemper perite jednako pažljivo kao što perete kosu

Vuna je prirodni materijal od mekog krzna ovaca (merino vuna), koze (moher vuna) ili alpake. Po svojoj strukturi vrlo je slična ljudskoj kosi jer je svako vuneno vlakno pojedinačno zatvoreno finom kutikulom. Ako se ono često moči te je izloženo jakom trenju prilikom pranja, može postati hrapavo. Kutikule pojedinih vlakana tako će se zaplitati, što će rezultirati mucicama na površini džempera. Ako pak vunene džempere perete na visokoj temperaturi u perilici, tada ako mogu izgubiti oblik i skupiti se. Iz tog razloga vunu treba prati jednako nježno i tretirati je baš kao i kosu.

Prilikom pranja obratite pozornost na ispravan ciklus pranja

Pod uvjetom da ništa drugo nije navedeno na etiketi odjevnog predmeta, vunene veste, kape i slično najbolje je prati u perilici rublja, a preporučljivo je odabrati cikluse kao što je 'pranje vune' ili 'ručno pranje'. Oba programa vrlo su nježna, peru bez puno okretanja bubnja, što će spriječiti pojavu hrapavosti vlakana. Iz istog razloga odjeću od vune treba što manje ili što kraće centrifugirati u perilici. Temperatura pranja u mašini nikako ne smije prelaziti 30 stupnjeva – vunu je najbolje prati u hladnoj vodi.

Budite oprezni pri ručnom pranju

Suprotno uvriježenom mišljenju da je ručno pranje najbolji izbor za vunenu odjeću, pri tome vam se mogu dogoditi brojne pogreške: vuna se često pere u toplijoj vodi nego u perilici te je podvrgnuta pretjeranom ribanju, gnječenju ili cijeđenju. Rezultat je gubitak oblika, nastanak mucica i skupljanje. Ako ipak više volite ručno prati vunenu odjeću, a ne u perilici, najprije je dobro potopite u mlaku vodu, jako dobro isperite pod mlazom mlake vode i zatim pažljivo iscijedite. Savjet: bijeli ocat u sapunici dobar je kućni lijek za osvježavanje boje vune.

Prilikom pranja koristite ispravan deterdžent za vunu

Bez pravog deterdženta ništa ne funkcionira što se tiče vune – to se jednako odnosi na ručno pranje, kao i na pranje u perilici. Blagi deterdženti za vunu (po potrebi i šamponi za bebe) imaju neutralnu pH vrijednost, čuvaju strukturu vunenih vlakana i najbolja su zaštita od nastanka mucica i gubitka oblika tijekom pranja. S druge strane jaki deterdženti, oni u boji i omekšivači razvijeni su za robusniji tekstil i više temperature pranja te nisu prikladni za pranje vune. U najgorem slučaju mogu razbiti i uništiti proteinske molekule u osjetljivim vunenim vlaknima. Savjet: želite li svojoj vunenoj odjeći dati dodatnu dozu njege, s vremena na vrijeme koristite posebna sredstva za ispiranje s prirodnim vunenim voskom (lanolin) jer i ona, kao i deterdženti za vunu, djeluju hidratantno.

Pripazite prilikom sušenja

Kada se pere ručno ili u perilici, vuna upija puno vode i postaje teška. Stoga vunenu odjeću nemojte vješati i sušiti kao ostalo rublje. U protivnom će izgubiti oblik, razvući se ili jednostavno izgledati iznošeno i istrošeno. Nakon pranja odjeću je najbolje prvo raširiti na velikom ručniku, a zatim zarolati. Ručnik će upiti višak vode, a nakon toga ga položite na sušilo za veš.

Četiri najčešće greške pri pranju vune:

  • mislite da je ručno pranje nježnije od pranja u perilici
  • perete vunene predmete pogrešnim deterdžentom
  • vješate vunenu odjeću kako bi se osušila
  • sušite vunenu odjeću u sušilici.