IDEMO NA PIVO!

Predstavljene tajne pravilnog degustiranja piva

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.05.2012 14:39
  • Objavljeno 31.05.2012 u 12:41
Degustacija2

Degustacija2

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U Etnografskom muzeju Zagreb u sklopu izložbe Idemo na pivo! održana je degustacija piva Karlovačke pivovare, partnera izložbe. Degustaciju je vodila Valentina Belavić, rukovoditeljica Odjela osiguranja kvalitete Karlovačke pivovare, koja je posjetiteljima objasnila kako se i zašto pivo degustira

'Degustacija je najstariji način kontrole piva. Pivo sadrži više od 700 komponenti okusa i mirisa, a samo se neke od njih mogu analizirati uz pomoć uređaja. Čovjek je puno osjetljiviji na neke komponente i bolje ih prepoznaje nego instrumenti pa se zbog toga pivo mora degustirati', istaknula je Valentina Belavić.

Promo

Promo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kako se degustira pivo, objasnila je Valentina Belavić


Degustacija piva složen je proces, a degustatori su posebno obrazovane i trenirane osobe. Profesionalno, pivo se degustira u tamnim čašama kako bi se spriječilo da vizualni doživljaj (boja piva i pjene) utječu na miris i okus piva.

'Čašu u kojoj se degustira pivo treba rukom poklopiti i lagano promiješati kako bi komponente koje čine miris prešle iz tekuće u plinovitu fazu. Pivo se zatim pomiriši, a degustatori na taj način dobiju mnogo važnih informacija o mirisu piva – primjerice, je li miris sumporast, hmeljni ili voćni. Zatim slijedi klasična degustacija. Kada se pivo degustira, mora se progutati jer se osjetilni pupoljci za gorčinu nalaze na zadnjem dijelu jezika. Gutanjem piva najbolje se osjeti gorčina, jedna od njegovih glavnih karakteristika', objasnila je Valentina Belavić zainteresiranim posjetiteljima.

Karlovačka pivovara predana je proizvodnji piva vrhunske kvalitete. Garancija toga je i certifikat ISO 9001 za sustav upravljanja kvalitetom te ISO 22000 za sustav upravljanja sigurnošću hrane. Uz to, Karlovačka pivovara posjeduje certifikat ISO 14001 za sustav upravljanja okolišem te OHSAS 18001, koji se odnosi na sustav zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Svoje napore Karlovačka pivovara usmjerila je u to da postane najbolje mjesto za proizvodnju piva.

Posjetitelji tog zanimljivog događaja postavili su mnoga pitanja o kvaliteti piva i sirovina za njegovu proizvodnju te su saznali mnoge zanimljive informacije o degustiranom pivu iz portfelja Karlovačke pivovare: Karlovačkom svijetlom, Heinekenu, Karlovačko Radler grejpu i Edelweiss Snowfreshu.

Organizirana je i mala nagradna igra za posjetitelje – osoba koja je prva točno pogodila u kojoj se čaši nalazi koje pivo osvojila je Karlovačko paket.

Degustacije piva dio su dodatnih događanja za odrasle posjetitelje izložbe Idemo na pivo! koja je otvorena do 15. srpnja u Etnografskom muzeju Zagreb. Ovo je prva izložba u Hrvatskoj koja prikazuje kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva. Partner izložbe je Karlovačka pivovara. Na izložbi su predstavljeni mnogi vrijedni predmeti koji se odnose na kulturu konzumiranja piva: kamene pogrebne stele koje potječu iz Egipta iz 1. tisućljeća prije naše ere - na jednoj hijeroglifima piše 'pivo', a na drugoj je napisan recept za proizvodnju piva. Posjetitelji mogu vidjeti i šalice za pivo iz eneolitika odnosno kostelačke i badenske kulture koje su pronađene na nalazištu Vučedol, a procjenjuje se da potječu iz 1800. godine prije naše ere. Izloženi su i izrazito vrijedni servisi za konzumiranje piva iz 19. stoljeća, čaša za pivo s likom bana Jelačića te mnogi moderni zanimljivi predmeti vezani uz pivo. Izložbu prati i bogato opremljen dvojezični katalog na čak 270 stranica - prava mala enciklopedija u kojoj su obrađene mnoge teme poput povijesti europskog i hrvatskog pivarstva, procesa proizvodnje piva, piva i gastronomije te piva u različitim kulturama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi