DOBRO JE ZNATI

Pravilna higijena intimne zone

28.11.2008 u 12:12

Bionic
Reading

Iako se o njezi naših najintimnijih dijelova tijela puno manje piše ili razgovara nego o njezi kose ili kože, intimna higijena nije nimalo beznačajna jer ima vrlo važnu ulogu u zaštiti od mnogih bolesti.

Budući da je ova problematika još uvijek pomalo tabu, mnoge mlade cure nerado potežu ovu temu, iako nepravilna njega intimnog područja može izazvati vrlo neugodne posljedice.

Naime, dobre bakterije su stalno prisutne u tom području i stvaraju 'obrambeni štit' jer je vaginalna flora specifičan dio našeg tijela bogat lojnim i znojnim žlijezdama.
Njihovo neprekidno izlučivanje stvara film koji s mliječnom kiselinom iz 'dobrih' bakterija štiti taj dio od infekcija. Štetne bakterije, pak, izazivaju razna oboljenja.

Intimna njega je vrlo značajna i za to postoje specijalizirana sredstva koja svojom kiselošću i sastavom ne narušavaju ravnotežu u rodnici.

Dakle, ako si pod stresom, ako ti iz bilo kojeg razloga padne imunitet ili se neadekvatno oblačiš (stalno si u preuskim trapericama ili nosiš gaćice koje nisu od prirodnih materijala) prirodna obrambena ravnoteža između 'dobrih' i štetnih bakterija u rodnici može se poremetiti, a tada se bakterije ili gljivice (ili oboje) počinju pretjerano množiti (možeš osjetiti svrbež, peckanje, pojačan iscjedak).

Naime, naš organizam, pa tako i rodnica, ima sustav za samoobranu, čiji je sastavni dio i sustav samočišćenja koji nas u slučaju normalnog djelovanja brani od uzročnika bolesti.

Stoga, kako bi se infekcije svele na minimum, ne treba zaboraviti na intimnu higijenu.

Iako se uvriježilo mišljenje da je intimna higijena važna tek nakon dobivanja prve menstruacije, to nije posve točno. Naime, prije nego što započne ženski ciklus, pH vagine kreće se između 5 i 7, što znači da je manje kiseo nego kod žena u plodnoj dobi, pa je stoga i za djevojčice koje još nisu ušle u ciklus potreban neutralan ili blago alkaličan proizvod za intimnu njegu.

Prvo pravilo intimne higijene je pranje jednom do dva puta dnevno, fiziološki neutralnim sapunom, dakle onim namijenjenim upravo intimnoj njezi. Bolji su tekući proizvodi s pumpicom jer je manja opasnost od prenošenja bakterija. Vrlo je važno da sapun ima pH (oznaka za stupanj kiselosti) sličan onom u rodnici (od 3,8 do 4,5) jer tada neće izazvati promjene bakteriološke flore.

Korisni savjeti za intimnu njegu:

1. Najčešće upotrebljavaj običnu vodu, a ako koristiš sredstva za pranje, neka to obavezno budu ona za intimnu njegu.

2. Obavezno se peri pokretima od vagine prema anusu, a ne obrnuto, jer možeš prenijeti nepoželjne mikroorganizme.

3. Za vrijeme menstrualnog ciklusa treba se prati više puta, ali najčešće samo vodom.

4. Umjesto ručnika, nakon pranja intimnih dijelova tijela bolje je koristiti toaletni papir. Ako ipak koristiš ručnik, najbolji su laneni ili pamučni (ne predebeli) jer se brzo suše, pa nisu plodno tlo za gljivice i bakterije. Ne zaboravi da ih treba često mijenjati te da se samo ti smiješ koristiti svojim ručnikom.

5. Izbjegavaj donje rublje od sintetike jer koža treba disati.

6. Ne pretjeruj s količinom deterdženta ili omekšivačem pri pranju donjeg rublja.

7. Ako si spolno aktivna, ne zaboravi da i tvoj partner mora paziti na svoju intimnu higijenu.