ugraditi ili ne?

Evo koliko možete uštediti na struji ulaganjem u kućne solarne elektrane

06.10.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Kako temperature padaju i približava se zima, održavanje topline vašeg doma može dovesti do znatnog povećanja vaših računa za grijanje. Ipak, uz nekoliko strateških promjena i ulaganja, možete značajno smanjiti troškove i učiniti svoj dom energetski učinkovitijim

Planiranje održavanja sustava grijanja

Redovito održavanje vašeg sustava grijanja može značajno utjecati na vašu potrošnju energije i ukupnu udobnost. Prva stavka je svakako povećanje učinkovitosti jer servisiranje vaše peći, bojlera ili ventilacijskih otvora osigurava njihov maksimalnu efikasnost. Kada je vaš sustav grijanja dobro održavan, potrebno mu je manje energije za proizvodnju iste količine topline, što rezultira uštedom troškova.

Također, pravilno održavanje može produžiti životni vijek vaše opreme za grijanje, smanjujući potrebu za skupim zamjenama. Rutinske provjere održavanja mogu identificirati i riješiti potencijalne sigurnosne probleme, kao što je curenje ugljičnog monoksida, osiguravajući dobrobit vaše obitelji. Ne zaboravite redovito provjeravati i mijenjati svoj HVAC filtar. Čisti filtar omogućuje bolji protok zraka, smanjujući radno opterećenje vašeg sustava grijanja i dodatno poboljšavajući učinkovitost.

Uložite u izolaciju

Baš kao što oblačite topli zimski kaput kako biste se osjećali ugodno po hladnom vremenu, vaš dom također treba izolaciju da zadrži toplinu. Pravilna izolacija sprječava prijenos topline kroz zidove, podove i stropove. Održava vaš dom toplim zimi i hladnim ljeti, smanjujući potrebu za pretjeranim grijanjem ili hlađenjem.

Efikasno izolirani domovi zahtijevaju manje energije za održavanje ugodne temperature, što automatski dovodi do nižih računa za energiju. Iako izolacija može zahtijevati početno ulaganje, s vremenom se isplati kroz smanjene troškove energije i povećanje vrijednosti nekretnine.

Instalirajte pametni termostat

Pametni termostat može imati veliku ulogu kada je riječ o energetskoj učinkovitosti i uštedi troškova. Naime, pametni termostati mogu naučiti vaše preferencije i prilagoditi temperaturu na temelju vašeg dnevnog rasporeda. Oni mogu osigurati da je vaš dom ugodne temperature dok se nalazite u njemu i mogu smanjiti grijanje kada ste odsutni, što dovodi do značajnih ušteda.

Uz današnje moderne tehnologije možete upravljati svojim termostatom daljinski putem aplikacije za pametni telefon, što vam omogućuje podešavanje čak i kada niste kod kuće. Mnogi pametni termostati pružaju detaljan uvid u vašu potrošnju grijanja, pomažući vam da prepoznate prilike za daljnje uštede.

Zamijenite stari sustav grijanja

Ako je vaša peć ili kotao star više od desetljeća, možda je vrijeme da razmislite o nadogradnji. Noviji sustavi grijanja dizajnirani su da budu energetski učinkovitiji, što znači da koriste manje energije za proizvodnju iste količine topline, što u konačnici smanjuje vaše račune za grijanje.

Moderni sustavi grijanja često dolaze s naprednim značajkama kao što su zoniranje, ventilatori s promjenjivom brzinom i programabilne postavke, što vam daje bolju kontrolu nad klimom u vašem domu. Također, noviji sustavi obično zahtijevaju manje održavanja, što vam s vremenom štedi novac na popravcima.

Dobro iskoristite svoje zavjese

Vaše zavjese ne moraju biti samo efektna dekoracija, već mogu igrati značajnu ulogu u regulaciji temperature vašeg doma i uštedi na troškovima grijanja! Iskoristite sunce i razmaknite zavjese na prozorima okrenutim prema jugu tijekom dana kako biste omogućili prirodnoj sunčevoj svjetlosti da grije vaš dom.

Sunčeva svjetlost je besplatna i može pružiti znatnu količinu topline. A noću zatvorite zavjese ili rolete kako biste zarobili toplinu unutar prostorije. To pomaže zadržati toplinu stvorenu tijekom dana i smanjuje potrebu za dodatnim grijanjem. A upravo nam je Sunce idealna opcija kod uštede i energetske učinkovitosti te je opcija kućne solarne elektrane nešto čime se okreće sve veći broj građana.

Kako odabrati kvalitetnu solarnu elektranu i izbjeći najčešće pogreške?

Kod odabira solarne elektrane u prvi plan je potrebno staviti sve vaše sadašnje, ali i buduće potrebe. Da bismo mogli koristiti električnu energiju iz solarnih panela u kućanstvu, potrebno ju je pretvoriti iz jednosmjerne u izmjeničnu, što je moguće učiniti uz pomoć invertera ili mikroinvertera. Jedna od najčešćih pogrešaka jest ne razmišljanje o budućnosti i proširenju potrebe za energijom. Kako se ne biste doveli u neugodnu situaciju, najbolje je u startu odabrati solarne elektrane tvrtke ENNA Opskrba koje za rad koriste mikroinvertere. Naime, oni vam omogućuju povećanje kapaciteta elektrane na vrlo jednostavan način. Sve što trebate jest dodati nove module, budući da svaki radi neovisno. Uz ovakav sustav, s lakoćom možete nadograditi svoju solarnu elektranu kada god za to dođe potreba.

Jamstvo i osiguranje kao najbolja zaštita

Vremenske nepogode su na našu žalost postale sve učestalije, a s obzirom na to da na njih ne možemo utjecati, najbolja opcija je osigurati svoje ulaganje u solarnu energiju. Solarne elektrane tvrtke ENNA Opskrba osigurane su od oštećenja u slučaju elementarnih nepogoda. Dakle, u slučajevima poput potresa, olujnih nevremena i primjerice tuče, ne morate brinuti o svojoj investiciji. Odlučite li se na solarnu elektranu tvrtke ENNA Opskrba, dobivate 25 godina jamstva na pojedine dijelove elektrane, kao i osiguranje u trajanju od 10 godina koje pokriva i oštećenja nastala od nevremena i potresa.

Savjeti u svakom trenutku uz korisničku podršku

Bez obzira na to jeste li već krenuli s korištenjem solarne energije ili ste tek počeli razmatrati  tu opciju, ENNA Opskrba vam stoji na raspolaganju uz svoju korisničku podršku. Ako trebate savjet, pomoć ili smjernice, možete im se besplatno obratiti na info telefon 0800 6622 gdje ćete dobiti sve tražene informacije. Tvrtka kontinuirano prati rad vaše solarne elektrane i nakon puštanja kako bi svaki korisnik dobio maksimum od uloženog.

Primjenom jednostavnih strategija u vlastitom kućanstvu te investicijom u solarno napajanje, možete značajno smanjiti račun za grijanje te pritom poboljšati udobnost i energetsku učinkovitost svog doma. Bilo da se radi o redovitom održavanju, boljoj izolaciji ili instaliranju solarnih panela, poduzimanje proaktivnih koraka sada može dovesti do dugoročnih ušteda i toplijeg, udobnijeg doma tijekom zimskih mjeseci.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Energia Naturalis.