ljetni trendovi

Praktične i ženstvene: Ove modele haljina ubrzo ćemo viđati na svakom koraku

12.05.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Ove sezone dizajneri su stavili naglasak na slavljenje ženstvenosti uz pomoć volana i nabora oko struka, a tu je i nekoliko modnih klasika u koje uvijek vrijedi investirati

Haljina je neprikosnoveno ključni ljetni komad koji u toplijem djelu sezone nosimo u baš svim prilikama, od ugodnih večernjih šetnji preko poslovnih stajlinga do najsvečanijih manifestacija.

No, iako su haljine neprolazan klasik, trendovi u njihovom dizajnu mijenjanju se iz sezonu. Modne revije za proljeće/ljeto 2023. pokazale kako ćemo u narednom periodu gledati modele koji naglašavaju ženstvenost: bezvremenske klasike poput male crne haljine i traper modela ili, pak, boemske dizajne koji dolaze s jedinstvenim šarmom.

Kako biste na vrijeme pripremili svoju garderobu, donosimo vam pregled pet ključnih stilova koje ćemo ubrzo viđati na svakom koraku!

Haljine u boho stilu

Boemske haljine vraćaju se na velika vrata te dolaze s prevladavajućim motivom šarmantne ženstvenosti. Karakteriziraju ih upečatljivi motivi i efektne kombinacije boja te detalji poput nabora kojima se naglašava struk, brojni volani i puf rukavi.

Najveći broj modela dolazi u lepršavom maksi kroju, no tu su i elegantniji uski krojevi koji naglašavaju siluetu, poput efektne haljine u kojoj je nedavno zablistala Jennifer Lopez.

  • +2
Jennifer Lopez Izvor: Profimedia / Autor: Vasquez / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Traper vs. lanene haljine

Ako više preferirate minimalistički stil, oduševit će vas velik izbor traper haljina! Dolaze u mini i maksi kroju, najčešće s remenom oko struka koji slavi žensku siluetu te kragnom oko vrata u retro stilu.

Mini krojeve najčešće ćete pronaći u lepršavim varijantama, a tu su i asimetrični modeli kojima je uistinu teško odoljeti.

Naspram ponešto krutog materijala trapera stiže nam trend lanenih haljina koji je kao stvoren za ležerne stajlinge s daškom chica. Osvajaju udobnošću i prozračnim materijalom koji se nosi od jutra do mraka.

Obožavano pletivo

Udobno, mekano i obavijajuće uz tijelo, pletivo je s razlogom toliko obožavano. Iako ga preferiramo nositi u hladnijim mjesecima, ove sezone od njega se ne moramo odvajati ni tijekom ljeta!

Naime, dizajneri su osmislili čitav niz pletenih haljina koje su dovoljno prozračne da u njima uživate i tijekom visokih temperatura te su pon pogodak za stajlinge prilagođene ugodnim ljetnim večerima.

Osim klasičnih modela u neutralnim tonovima, među kojima vrijedi istaknuti popularnu krem i maslinasto zelenu varijantu, ističu se i komadi s jednom naramenicom te nešto zatvoreniji modeli dugih rukava i efektnih kragni.

Također, ove sezone tu su i heklane haljine u stilu 70-ih koje dolaze u razigranim kombinacijama boja te se nepogrešivo slažu s torbicama od rafije i espadrilama.

Modni klasici

Ne, ni ove sezone nema greške s malom crnom haljinom! Vječni modni klasik na kojem možemo zahvaliti Coco Chanel nikad nije napustio panteon ultimativnih komada koje bi svatko poželio u svojoj garderobi. Iznimno chic i namijenjena baš svakoj prigodi, mala crna haljina najbolja je investicija koju možete zamisliti kada je riječ o vašoj modnoj kolekciji.

Isto tako, pogriješiti ne možete niti sa slip haljinom koja teško da će ikada izaći iz mode! Dolazi u svili ili satenu, a njen minimalistički šarm garantira jednostavno kombiniranje sa svim modnim dodacima.

Zara slip crna haljina Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Romantični dizajni

U skladu sa slavljenjem ženstvenosti stižu i romantični dizajni koji podrazumijevaju volane, nabore te nijanse iz palete zalaska sunca ili super popularne ružičaste boje te neizbježan cvjetni dizajn.

  • +6
Haljine u bojama zalaska sunca Izvor: Profimedia / Autor: Courreges via Pixelformula / Pixelformula / Profimedia

Haljine s volanima najveću popularnost uživale su 2000-ih godina, a sada se vraćaju u punom sjaju kao elegantan dodatak u koji vrijedi uložiti.

Za kraj, tu su i prozirne haljine, naizgled teško nosiv trend koji će birati samo najhrabriji. U modi je već nekoliko sezona kao dio trenda vidljivog donjeg rublja koji je popularizirala Kate Moss 90-ih godina.

  • +21
Cvjetne haljine Izvor: Profimedia / Autor: Silviu Doroftei / PA Images / Profimedia