više od chica

Postoji stil francuskih djevojaka, no tu je i stil francuskih žena, koje nas mogu naučiti najvažniju modnu lekciju

04.02.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Francuski stil posebna je kategorija u modnom svijetu. O stilu Francuskinja raspravlja se nadugo i naširoko, a sve osvajaju svojim neopterećenim i tako prepoznatljivim chicom. Međutim, koliko god hvalili modni izričaj francuskih djevojaka, tu je i stil francuski h žena. To je posebna kategorija, stil koji doista vrijedi prigrliti

Francuskinje i njihov stil vruća su i uvijek popularna tema u modni krugovima. Dovoljno je proguglati frazu 'french girl' i dobit ćete i 4,5 milijardi rezultata – članak za člankom o njihovom stilu, opisanom kao naizgled potpuno nemaran i neopterećen, nonšalantan, no s druge strane neopisivo zavodljiv. Ne mare za strogo oblikovane frizure, kupuju na buvljacima, u ljekarnama ali i prestižnim dizajnerskim dućanima, a oversized kaput koje su uzele iz ormara svog dečka trenutno im je jedan od omiljenih modnih komada. Francuskinje, predvodnice neodoljivog chica, doista su jedinstvena modna kategorija. No, uz francuske djevojke, tu su francuske žene, potpuno drugačijeg, znatno zrelijeg stila. Njihov modni izričaj zaslužuje posebnu pažnju i mjesto u modnoj industriji.

U kampanji kojom je modna kuća Balenciaga nedavno predstavila kolekciju za jesen 2022. posebnu pažnju privukla je Isabelle Huppert, 68-godišnja muza francuske kuće. Zauzevši strogu, pomalo kamenu pozu, Isabelle je pozirala u crnoj, uskoj haljini koja u potpunosti pokriva tijelo, cipelama na petu te s velikim zlatnim naušnicama koje su prikazivale logo brenda i tamnim sunčanim naočalama. Kosa joj je bila vješto neuredno skupljena, a šminka strogo neupadljiva. Tako jednostavno, ozbiljno i upečatljivo.

Nekoliko tjedana prije toga, Philippine Leroy-Beaulieu, koja glumi Emilynu šeficu u seriji 'Emily u Parizu', dospjela je na naslovnice. Naime, 58-godišnja glumica na reviju Ami za jesen 2022. stigla je u gotovo potpuno prozirnoj pletenoj haljini tamnozelene boje koja joj je prijanjala uz tijelo. Kombinaciju je upotpunila oversized sakoom i sandalama na petu. Glumica je bila vidljivo samouvjerena, i baš poput lika kojeg tumači u seriji, potpuno neopterećena i zavodljiva.

  • +2
Philippine Leroy Beaulieu Izvor: Profimedia / Autor: MCC / Spread Pictures / Profimedia

Na istoj reviji još jedna francuska glumica, Isabelle Adjani, prošetala je modnom pistom odjevena u strogi, pomalo predimenzionirani crni kaput i sa crnimkožnim rukavicama. Sa strogim izgledom u kojem se isprepliću elegancija i chic, 66-godišnja glumica izgledala je fantastično.

Popis privlačnih Francuskinja se nastavlja. Tu je francusko-alžirska redateljica Farida Khelfa, koja je prigrlila klasično, a opet tako upečatljivo odijevanje, bez obzira radi li se o otkrivanu golih ruku na reviji Jeana Paula Gaultiera ili pak nošenju elegantnog trodijelnog odijela na crvenom tepihu. Béatrice Dalle, zločesta djevojka francuskog Hollywooda, ističe se pomalo punkerskim i doista osebujnim, prepoznatljivim stilom.

Mnogo puta se pisalo o privlačnosti ovih Francuskinja, a najčešći su komentari uvijek na temu njihove sklonosti uniformiranom odijevanju te apsolutnog izostanka opterećenosti oko starenja. Baš poput stereotipnih Francuskinja, odijevanje i modu ne shvaćaju preozbiljno. Modne kombinacije im nikada nisu pretjerane, nikada ne izgledaju kao da su se previše potrudile, a stajlinzi su im nerijetko riskantni. Niti su modne slatkice, a niti dive koje se vole uzdignuti iznad svih. Kao što je Sarah Spellings, urednica modnih vijesti u Vogueu primijetila: 'One nikada ne zapadaju u kategoriju neukusa. Imaju osobnost.'

Francuske žene se ne brinu o tome da se odjenu za svoje godine, nego se odijevaju isključivo za sebe. Možda je to nešto na što bismo svi trebali obratiti pažnju.