najbolji modeli

Pored tenisica svaka druga obuća ima sporednu ulogu: Trebaju li se muškarci danas držati klasike ili objeručke prihvatiti trendove?

05.10.2021 u 18:44

Bionic
Reading

Iako se danas tenisice nose uvijek i svugdje te je za gotovo svaku priliku moguće pronaći odgovarajući par, kada se radi o stilu muškaraca srednje dobi postavlja se pitanje: trebaju li se, unatoč svemu, držati klasike ili objeručke prihvatiti trendove?

Kad se Mick Jagger 1971. oženio Biancom Macías noseći tenisice uz trodijelno Tommy Nutter odijelo bio je to pravi modni događaj. Naime, visoka i ulična moda prije pola stoljeća nisu se miješale ni spajale, a slično je danas. Jedina je razlika što se danas uglavnom odijevamo ležerno, casual stil popularniji je no ikada dok visoka moda i elegancija preživljavaju na marginama.

Vodeću ulogu u casual stilu imaju tenisice koje su sveprisutne u svakom kontekstu i među svim dobnim skupinama. U usporedbi s njima, svaka druga cipela ima sporednu ulogu.

Ovakav stil nerijetko predstavlja pravi test za srednjovječne muškarce, a kako piše The Financial Times, očito je da mnogi na njemu padaju. Tako se na svakoj zabavi nalazi nekoliko 'Jaggera' kojima ispod nogavica odijela viri par dizajnerskih tenisica što izgleda kao vrlo nespretan pokušaj modnog pomlađivanja.

No izvor greške ne treba tražiti u samoj modnoj kombinaciji već u odabranom modelu tenisica. Naime, uz dobro odabran model, stajling može biti itekako dobro pogođen. Prije svega, tu je nezaobilazna kategorija klasičnih tenisica. Sperryjev model koji se nosio još početkom prošlog stoljeća, danas djeluje snažno otmjeno, a nošene s kratkim hlačicama znatno su bolji izbor od mokasinki ili cipela za jedrenje.

Slijedeći veliki klasik su nezaobilazne Converse All Star – jeftine, svestrane i vrlo ležerne, no istovremeno (posebice model od prljavobijelog platna) vrlo muževne i zrele. Unatoč svim naporima i modnim kombinacijama ne može ih se nositi s odijelom ili elegantnim hlačama, jednostavno im dizajn nije odgovarjuć za takve stajlinge. No Converseov bliski rođak, Jack Purcell s nešto snažnijim profilom u ovim kombinacijama prolazi znatno bolje, posebice s odijelima svijetle boje.

Slijedeća, znatno šira kategorija su tenisice koje odišu nostalgijom Generacije X. To su tenisice koje je generacija rođena od 1965. pa sve do početka 80-ih nosila tijekom odrastanja, a sada Generacija X predstavlja glavnu inspiracija današnjim klincima poznatijim kao zoomeri.

Adidas modeli s kapicom ('cap toes'), Samba i Stan Smith; platneni Vans modeli s vezicama ili bez; klasične Puma Suede; Nike modeli Air Jordan, Air Force i Waffle. Povratak modnih trendova učinio je ove modele ponovno vrlo lako dostupnima, a ovdje je modna strategija vrlo jednostavna: nosite one koje ste nosili kao dijete.

Druga važna kategorija su modeli koje nazivamo novim klasicima kojih nije bilo osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali odišu stilom 'stare škole'. Ovdje su modeli kao što su Nike Blazer, ali i Onitsuka Tigers. Zatim tu je nešto opskurniji japanski brand Moonstars, posebice modeli u ljubičastoj boji. Vrlo su slični Converse modelima, ali su kvalitetniji i s boljim detaljima pa se svakako isplati uložiti u njih.

No dok ste kao klinci možda češće posezali za suptilnijim bojama i nijansama, sada to pravilo ne vrijedi. Kada se radi o tenisicama, treba izbjegavati suptilnost. Ako ćete nositi ležernu, udobnu cipelu u kontekstu koji zahtijeva neki stil ili formalnost, jedini način da to učinite je da nosite klasične cipele – tenisice su modni komad koji mora privlačiti pažnju i isticati se.

  • +7
Hit tenisice Izvor: Promo fotografije / Autor: PROMO

To dovodi do kategorije koju apsolutno treba izbjegavati: 'lijepe' ili poluformalne tenisice koje predstavljaju brendovi i robne kuće koje su nekad prodavale muške cipele. U bijeloj, crnoj ili smeđoj sjajnoj koži pokušavaju patetično simulirati 'prave cipele'.

Za muškarce srednje dobi vrijedi pravilo: što otkačenije to bolje, a potpuno klasične tenisice izgledat će neprirodnije od upečatljivog modela. Pokušajte s modelima kao što su Adidas Yeezy ili Nike x Sacai. Muškarcima srednjih godina bolje će pristajati otkačeni i upečatljivi modeli koji će djelovati kao dio istančanog stila i modnog ukusa, a ne pokušaja povratka izgubljene mladosti.