DOBRO JE ZNATI

Poradite na svom samopouzdanju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.11.2009 10:06
  • Objavljeno 30.11.2009 u 10:06
tinejdžerica

tinejdžerica

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Svi bismo željeli imati samopouzdanja, jer kad vjerujemo u sebe, sretniji smo, kreativniji, puni ideja i znatno smo ugodnije i poželjnije društvo svima oko sebe. No super stvar je što ako i niste pretjerano zadovoljni sobom, samopouzdanje se uči te se stječe s vremenom

Vjerojatno svatko ima frendicu ili frenda koji uvijek izgledaju vrlo sigurni u sebe te se katkad sa zavišću zapita: 'Pa kako im to uspijeva? Blago njoj, ona je jednostavno takva osoba.' Osoba koja djeluje samouvjereno svoju pozitivnu energiju širi oko sebe i rado je viđena u svakom društvu. To je vrlo logično - ako mislimo da smo jadni, da nismo zanimljivi, vječito smo mrzovoljni i neraspoloženi, začas će nas svi izbjegavati u širokom luku (uostalom, zapitajte se biste li vi rado bili u društvu s takvom osobom, a odgovor na to pitanje nije teško pogoditi).

Ipak, utješno je da je samopouzdanje proces koji traje cijeli život te da se na njemu mora konstantno raditi. Zapamtite da nitko nije savršen niti potpuno nesposoban. Svi imamo svoje prednosti i slabosti, stoga se usredotočite na iskazivanje ovih prvih i potrudite se da vaše slabosti ne dođu do izražaja, pa ćete vrlo brzo steći samopouzdanje.

Donosimo nekoliko vrlo jednostavnih savjeta kako naučiti da budete sigurniji u sebe.

1.Pazite što govorite o sebi! Ako ćete stalno ponavljati u sebi 'ja sam nesposoban', tako ćete se i osjećati. Unaprijed ćete sebe uvjeriti u neuspjeh, pa ćete se u svemu što radite pokazati slabiji nego što su vaše stvarne mogućnosti. Vaš uspjeh je vaša stvar i ovisi o vama. Osim toga, ne dajte drugima da razmišljaju niti da odlučuju umjesto vas. To je linija manjeg otpora, jer ih možete kriviti u slučaju neuspjeha - ali tako nikamo nećete dospjeti. Bit ćete vrlo nesretni jer netko drugi, a ne vi, živi vaš život. Dakle, preuzmite svoj život i svoj uspjeh u vlastite ruke.

2.Često se pravdate i sebi i drugima? Imate dojam da stalno radite neke pogreške? Razmislite bolje: nitko ne griješi baš stalno i nitko ne može biti kriv baš za sve. Stavite na papir sve stvari za koje krivite sebe (naprimjer, u posljednjih mjesec dana). Dobro razmislite o svakoj od tih situacija: je li ono što se dogodilo bilo baš vaša krivica, ili samo vaša krivica i, što je vrlo bitno - jeste li tu uopće mogli nešto učiniti. Stara izreka kaže da je svatko kovač svoje sreće, no to nikako ne znači da uvijek sve možemo kontrolirati. Naravno, svi ponekad griješimo i to je potpuno u redu ukoliko iz tih grešaka bar nešto naučimo i potrudimo se da ih ne ponavljamo.

3.Naučite opraštati! Čak i ako vas je netko povrijedio, to je stvar prošlosti. Ako samo razmišljate o tome koliko ste bijesni i smišljate osvetu, jedino što ćete postići jest trošenje vremena i energije koje biste mogli upotrijebiti na puno bolji način. Bit ćete mrzovoljni, a nitko ne voli osvetoljubive osobe, što će vam samo povećati bijes i neraspoloženje. Mnogo je efikasnije da se nasmijete, oprostite i krenete dalje (ne morate i zaboraviti) – osjećat ćete se puno bolje i opuštenije.

4.Živite u sadašnjosti. Sjetite se lijepih stvari iz prošlosti i oprostite sebi pogreške koje ste napravili, probajte naučiti nešto iz njih i samo krenite dalje. Nema svrhe živjeti u prošlosti, a ni u budućnosti - ako sve vrijeme provodite zamišljajući kako će vam biti i praveći planove, nikada ništa nećete napraviti. Život je sada i ovdje – stoga iskoristite svaki trenutak i uživajte kad god možete!

5.Koliko puta ste rekli sebi 'joj, koji sam ja pehist' ili 'kod mene sve ide tako teško'? Ako je odgovor 'često', to znači da pamtite samo loše stvari, a ignorirate dobre. Nije loša taktika ponekad pohvaliti samoga sebe. Kad god nešto dobro napravite, recite 'ti si zakon' ili 'bravo, majstorice'. Svi ponekad nemamo sreće ili smo pehisti! Zaboravite na to i koncentrirajte se na uspjehe. Možete npr. zapisati sve dobre stvari koje ste napravili u posljednjih mjesec dana. Ne preskačite ni sitnije uspjehe - i oni su značajni. Iznenadit ćete se i prilično oraspoložiti kad vidite koliko je zapravo dug vaš popis.

6.Ostavite dobar prvi dojam! Znate li što je 'halo efekt'? To znači da o drugima vrlo brzo stvaramo prvi dojam – već tijekom prvih deset sekundi poznanstva, a taj prvi dojam se kasnije teško mijenja. Zato pazite na sebe! Ne dopustite da vas ulove pogrbljene, natmurene, neraspoložene... To su samo bezvezni trenuci kroz koje svatko prolazi pa je glupo da se mišljenje o vama formira na osnovi tog krivog dojma. Uspravite glavu i nasmijte se, pa će svi htjeti biti u vašem društvu - a to će, naravno, odlično djelovati na vaše samopouzdanje.

7. Ponekad se zna dogoditi da sve krene nizbrdo. Ne uspijevate to riješiti i što god da pokušate, čini vam se da sve postaje još gore... U takvim situacijama zastanite i razmislite. Je li vam se već dogodilo nešto slično i, ako jest, kako ste to riješili? Ili se prisjetite nekoga za koga znate da je prolazio kroz nešto slično i razmislite kako je ta osoba to riješila? Ako i dalje ne uspijevate pronaći izlaz, potražite pomoć - prijatelja, roditelja, profesora... Nitko nije ni svemoćan ni sveznajući - svakome je ponekad potrebna pomoć. Upamtite što vam se dogodilo i kako ste to konačno riješili - što više različitih rješenja za problematične situacije budete znali, bit ćete sigurniji u sebe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi