ZASTRAŠUJUĆI POGLED

Pogledajte najstrašnije aerodromske piste na svijetu

23.11.2010 u 07:31

Bionic
Reading

Na listi najstrašnijih aerodromskih pista na svijetu na prvom mjestu našla se ona u Sionu u Švicarskoj, dok su drugo i treće mjesto zauzele piste s Kariba. Srećom, na neke od tih aerodroma slijeću uglavnom samo manji zrakoplovi

Najstrašnija pista na svijetu nalazi se u srcu Alpa i otamo se pruža spektakularan pogled na dolinu rijeke Rhone. Švicarci se mogu pohvaliti i petim mjestom, koje je zauzeo aerodrom St. Altenrhein

Aerodrom Sion

Aerodrom princeze Juliane na St. Maartenu na Karibima našao se na drugom mjestu zbog svoje nesvakidašnje blizine plaži.

Aerodrom na St. Maartenu


Na trećem mjestu nalazi se još jedna karipska pista, na otoku St. Barts, a opisana je kao uzbuđujući prilaz s čudnim kutovima i brežuljcima te neobičnim smjerovima vjetra i vrlo kratkom pistom. U svakom slučaju, i ovako površan opis zvuči previše uzbudljivo za prosječnog putnika.

Aerodrom St. Barts

Gibraltarski aerodrom je poseban na svoj način, njegovu pistu presijeca glavna cesta koja se zatvara za promet svaki put kad avion treba sletjeti ili poletjeti.

Aerodrom na Gibraltaru

Šesti na listi je aerodrom Funchal na Madeiri, čija pista s jedne strane graniči s morem, a s druge s brdima.

Na sedmom mjestu našao se aerodrom London City čija je pista  relativno kratka i okružena vodom. Ipak, posebna čar slijetanja na ovaj aerodrom je nezaboravan pogled na Big Ben i O2 Arenu.

Nepalski aerodrom Lukla nalazi se na osmom mjestu, a prilazak na njega traje desetak minuta, i to niz strmu dolinu, nakon čega slijedi naglo skretanje i slijetanje na brdo.

Lukla aerodrom

Deveto mjesto zauzeo je aerodrom McCarran u Las Vegasu koji je zanimljiv zbog jakog kontrasta pustinje i metropolisa.

Na desetom mjestu je aerodrom Barra u Škotskoj gdje avioni slijeću na obalu, a redoslijed polijetanja im ovisi o plimi i oseci. Aerodrom ima tri piste koje se nalaze na plaži Traigh Mhor, a označene su drvenim štapovima u pijesku. Budući da aerodrom nema rasvjetu, avionima koji slijeću kasno popodne svjetlost osiguravaju automobilski farovi.

Aerodrom Barra