dan ljubavi

Pitate se u kojoj je fazi vaša veza? Evo kako testirati partnera

14.02.2024 u 06:03

Bionic
Reading

Valentinovo je dan u kojem se i više nego inače posvećujemo partneru te imamo priliku iskazati ljubav na razne načine, ali i utvrditi u kojem se stadiju odnosa nalazimo. Jeste li 'samo' zaljubljeni ili ste već u onoj opjevanoj fazi čiste i dugoročne ljubavi?

Leptirići u trbuhu, ubrzano kucanje srca i osjećaj zamagljenosti u glavi većini su dobro znani simptomi zaljubljenosti i žudnje za romantičnim partnerom. U danu u kojem slavimo ljubav i zaljubljenost mnogi će se zapitati kamo ih njihov odnos vodi te u kojoj su fazi svog ljubavnog putovanja, a puno toga reći će vam upravo - vaše tijelo.

Fraza da je ljubav nalik drogi u stvarnosti je puno više od tek simpatičnog opisa. Naime istraživanje iz 2010. dokazalo je da naše tijelo uistinu reagira na zaljubljenost upravo kao na - drogu.

Znanstvenici su zaključili da je zaljubljivanje slično osjećaju ovisnosti jer dolazi do osjećaja euforije i otpuštanja kemikalija poput dopamina, oksitocina, adrenalina i vazopresina.

Dr. Kat Van Kirk, klinička seksologinja i licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja, kaže da se ove kemikalije otpuštaju u različitim fazama privlačnosti i pomažu vam da se povežete s partnerom. Što više vremena provodite s tom osobom, postajete sve ovisniji, kaže liječnica.

Rumenilo u obrazima i znojenje dlanova

'Ako uoči ljubavnog sastanka osjećate ubrzane otkucaje srca, rumenilo u obrazima i znojenje dlanova, proživljavate simptome klasične za prve spojeve koji ukazuju na to da prema osobi osjećate žudnju te želju da pridobijete njenu punu pozornost i da vam uzvrati osjećaje', ističe dr. Kirk.

Širenje zjenica

Liječnica i terapeutkinja pojašnjava da širenje zjenica pri pogledu na neku osobu pokazuje da vas ona iznimno privlači, što je posebno dobar znak u vezama koje traju više godina ili čak, u onom najljepšem scenariju, više desetljeća.

'Kad vas netko privlači, dolazi do stimulacije u simpatičkom ogranku živčanog sustava, što uzrokuje širenje očiju', objasnila je dr. Kirk ovaj simpatičan test.

Promjene u apetitu

Normalno je izgubiti apetit ili se osjećati pomalo nelagodno kada tek počnete viđati nekoga novog. To je način na koji vam tijelo govori da vam se ta osoba stvarno sviđa.

'Ljubavna 'muka' zapravo može biti posljedica hormona stresa kortizola koji skuplja krvne žile u želucu, zbog čega se osjećate pomalo kao da ste bolesni', kaže liječnica i dodaje:

'To obično izblijedi s vremenom, kako se počnete osjećati ugodnije s dečkom ili djevojkom – ali također bi moglo djelomično objasniti zašto mnogi mladenci osjećaju da ne mogu jesti na svom vjenčanju.'

Fotografija partnera na mobitelu

Postoji znanstveni razlog za to što imate fotografije partnera postavljene kao pozadinu pametnog telefona ili uokvirene na stolu. Želja da što češće gledate u partnerovo lice nastaje zbog otpuštanja dopamina u mozgu u tom trenutku, kaže dr. Kirk.

'To ima isti učinak na mozak kao uzimanje kokaina jer stimulira reakciju želje/nagrade, povezanu s intenzivnim zadovoljstvom. Drugim riječima, dok listate fotografije sa zajedničkog odmora, dobijete nalet energije jer vam se želja ispunjava', tvrdi.

Promjene u glasu

Nakon što prođete tu fazu zaljubljenosti te produbite svoju vezu i predanost partneru, mogli biste primijetiti druge čudne promjene na svom tijelu – uključujući glas koji postaje viši.

Prema studiji objavljenoj 2011. u Journal of Evolutionary Psychology, znanstvenici su otkrili da kada su žene razgovarale s muškarcima koji su ih fizički više privlačili, njihov je glas bio viši i ženstveniji. Dakle, ako ste u odnosu s partnerom malo mekši nego s kolegom s posla koji vam stalno propušta rokove, za to okrivite ljubav.

Brinete se kada nije u blizini

Kada smo odvojeni od partnera kratko ili dulje vrijeme, reagiramo kao ovisnici o drogama koji se oslobađaju svoje ovisnosti, kaže Serena Goldstein, naturopatska liječnica iz New Yorka.

'Faktor otpuštanja kortikotropina povećava se kao dio odgovora na stres kada smo daleko od partnera, što pridonosi tjeskobi i depresiji. Oni parovi koji su u vezama na daljinu nauče se nositi s tim osjećajem često razvijanjem privrženosti partnerovom glasu kao načinu da ostanu povezani s njim ili njom', pojašnjava.

Seksualni nagon najveći je na samom početku

Na početku veze parovi ne mogu držati ruke podalje jedno od drugoga, ali tu iskru može biti teško održati živom više godina, posebno za žene. To je dokazala studija objavljena u Journal of Sex & Marital Therapy, u kojoj je otkriveno da seksualni apetit muškaraca često ostaje stabilan prolaskom vremena, a žene doživljavaju određeni pad seksualne funkcije svaki mjesec koliko su ostale u vezi.

Problemi sa snom

Za kraj, san je jedan od ponajboljih pokazatelja jeste li u fazi čiste zaljubljenosti ili ste bliži stabilnijem stadiju veze utemeljenom na ljubavi i privrženosti.

SKLADNI PAR

Njihovu ljubav ništa ne može poljuljati: Tom Hanks uživao u noćnom izlasku sa suprugom

Pogledaj galeriju

Naime, ako imate problema s utonućem u san jer intenzivno razmišljate o osobi koja vas privlači te osjećate slatko iščekivanje idućeg spoja, još uvijek ste u početnom stadiju. No ako ste primijetili da dobro spavate, možda čak i bolje nego inače, to bi mogao biti jasan znak da veza na vas djeluje umirujuće svojom stabilnošću i osjećajem ispunjujuće ljubavi.