NEMA ISPRIKE

Pet mitova o kondomima

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 13.07.2017 13:54
  • Objavljeno 23.03.2009 u 11:09
prezervativi kondomi

prezervativi kondomi

Izvor: Corbis / Autor: Rick Gayle Studio/CORBIS

Iako su kondomi zaštita do koje je najlakše doći, a nisu ni pretjerano skupi te su prilično sigurni i u sprečavanju neželjene trudnoće i kad se radi o spolnim bolestima, još ih uvijek prati nekoliko mitova zbog kojih i nisu toliko omiljeni

Saznaj koji su to mitovi i, naravno, ne zaboravi kondome uvijek imati uz sebe! Ako misliš da kondom mogu kupiti samo stariji od 18 godina, i ovo je tek jedan od mitova – dakle, kondome može kupiti tko želi, bez obzira na starost, i bez liječničkog recepta.

MIT BROJ JEDAN

U seksualnom odnosu se, kada se nosi kondom, ništa ne osjeća.

Činjenica:
Svaka promjena u osjetljivosti je zaista minorna i potpuno nevažna sa svim bolestima koje možeš dobiti nezaštićenim seksom. Ah, da, tu je i trudnoća. Eto, pa ti sad odvagni što je važnije.

MIT BROJ DVA

Kondom neće dobro pristati na spolovilo.

Činjenica:
Kondomi su napravljeni u različitim veličinama, različitih su okusa i imaju različitu površinsku naboranost ili glatkoću. I kondomi manje veličine mogu se rastegnuti do neslućenih razmjera (ako ne vjeruješ, probaj ga napuhati ili napuniti vodom, pa ćeš se uvjeriti!). Dakle, sve one priče da kondom zapravo stišće, zateže i slično – jednostavno su priče za sve naivne cure.

MIT BROJ TRI

Kondomi su prekomplicirani za upotrebu.

Činjenica:
Stvar je u vježbi. Nakon što si samo par puta navukao kondom, poslije će ti to ići kao od šale. Učenici u nekim državama vježbaju stavljanje kondoma na kalup na satovima seksualnog odgoja u školama. Tako učenici prvo provjere datum proizvodnje (da, kondomi imaju datum proizvodnje i datum upotrebe - što su stariji, lakše pucaju i manje su navlaženi lubrikantom), potom ih uče navlačiti na drvene modele. Osim ovoga, uče ih stavljati s povezom preko očiju jer se većina aktivnosti s kondomima događa upravo u mraku, kada se ništa ne vidi.

Ti možeš vježbati na krastavcu ili banani. Ako ti se čini smiješno, zapravo i nije, to je samo vježba kojom ćeš zaštititi sebe i svoje zdravlje. Imat ćeš i 85 posto manje šansi da postaneš roditelj u tinejdžerskim godinama.

MIT BROJ ČETIRI

Kondom u džepu je super ideja.

Činjenica:
Da, ovo je super ideja ako staviš kondom u džep prije nego odlaziš na spoj. Ako kondom nosiš u džepu kamo god ideš, to i nije tako dobra ideja. Naime, u tvom je džepu toplo i sa svakim ustajanjem i sjedanjem kondom se stalno presavija, što može rezultirati lakšim pucanjem kada ga napokon zatrebaš. Naime, toplina i lateks nisu dobra kombinacija. Osim ovoga, ako stalno držiš kondom u džepu, vjerojatno ćeš već zaboraviti kad si ga onamo stavio, pa se može dogoditi i da mu prođe rok trajanja.

MIT BROJ PET

Alergičan sam na lateks, pa ne smijem stavljati kondom.

Činjenica:
Kondomi se ne prave samo od lateksa. Mnogi su napravljeni od poliuretana koji su iste kvalitete ili čak i bolji. Primjerice, Durex ima kondome od poliuretana nazvane Durex Avanti, za koje se pokazalo da su dvaput izdržljiviji nego kondomi od lateksa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi