NAJČEŠĆE GREŠKE

Perete li i vi posuđe u perilici skroz pogrešno?

27.02.2014 u 08:33

Bionic
Reading

Mnogi će se složiti kako je izum perilice za suđe jedan od najboljih izuma što se tiče kućanskih aparata, a sama pomisao da suđe više nije nužno prati na ruke već ga se može samo ubaciti u perilicu, mnogima vraća osmijeh na lice. Međutim, ako vam je posuđe i nakon pranja u perilici daleko od blistavog i čistog, vjerojatno činite neke od najčešćih grešaka

Ako ste mislili da je za pranje posuđa u perilici dovoljno samo ubaciti suđe i deterdžent u perilicu, prevarili ste se. Za čisto blistavo posuđe važno je pridržavati se ovih malih ali bitnih pravila.

Napunite perilicu za suđe
Uključivanje poluprazne perilice za suđe je rastrošno i potpuno neučinkovito. Prije nego što je upalite, provjerite jeste li je potpuno napunili tanjurima, čašama i posuđem.

Lonce i tave izribajte ručno
Iako neki moderni lonci i tave mogu biti pogodni za pranje u perilici, za većinu lonaca i tavica najbolje je prvo namočiti u sudoperu i nakon toga ih oprati ručno. Važno je znati i da posuđe od lijevanog željeza i bakra nikada ne bi trebalo stavljati u perilicu zajedno s drugim posuđem.

Posuđe prvo isperite
Stavljanje posuđa s ostacima hrane direktno u perilicu veliko je 'ne'. Ako želite da vam tanjuri i pribor za jelo budu besprijekorno čisti, a čaše blistave, posuđe prvo isperite pod vodom, a tek nakon toga stavite u perilicu.

Nemojte pretrpati perilicu
Iako je vrlo važno ne uključivati polupraznu perilicu, jednako tako je vrlo bitno ne prepuniti perilicu posuđem. Ako posuđe poslažete jedno preko drugoga, neće se dobro oprati te voda i deterdžent neće uspjeti oprati sve ostatke hrane. Također, ako stavite previše pribora za jelo, vrlo lako će vam noževi, vilice i žlice ostati masni i polijepljeni hranom.

Suđe odmah pospremite nakon obroka
Ma koliko željeli nakon obroka malo sjesti, odmoriti se ili čak odspavati, ako želite da vam posuđe bude besprijekorno čisto, najbolje ga je odmah nakon objeda isprati i posložiti u perilicu. Tako ćete spriječiti da se ostati hrane tvrdokorno skore.

Korištenje deterdženta
Ako stavite previše deterdženta stvorit će se previše pjene koja u nekim slučajevima čak može i procuriti iz perilice. Ako stavite premalo deterdženta, posuđe se neće dobro oprati i neće blistati. Najbolje je, s obzirom na količinu posuđa i vrstu deterdženta, ocijeniti optimalnu količinu, ili koristiti tablete za perilicu posuđa.

Osjetljivo posuđe perite ručno
Kristalne vinske čaše koje ste dobili kao vjenčani poklon nikada nemojte stavljati u perilicu. Naime, kristal se vrlo lako može oštetiti u perilici kao i na primjer drvena daska za rezanje, također nikada nemojte stavljati u perilicu noževe za rezanje jer će se istupiti.

Uključite opciju dodatnog ispiranja
Osim redovitog programa pranja, uključivanje dodatne opcije ispiranja osigurat će da čaše budu besprijekorno blistave.