ČUVAJTE DJECU OD DIMA

Pasivno pušenje utječe na probleme u ponašanju djece

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.07.2011 14:44
  • Objavljeno 14.07.2011 u 13:37
cigarete

cigarete

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Djeca izložena pasivnom pušenju kod kuće mogu imati više problema u učenju i ponašanju od svojih vršnjaka koji nisu izloženi dimu, tvrdi se u novom istraživanju znanstvenika s Harvarda

Djeca koja su do svoje 12. godine bila izložena duhanskom dimu vjerojatnije će patiti od poremećaja ponašanja, hiperaktivnosti, nedostatka koncentracije, teškoća u učenju i poremećaja u ponašanju, za razliku od djece koja žive u obitelji u kojoj se nije pušilo.

'Čak i kad su se, u analizi čak 55.000 američke djece, uključili drugi parametri, poput prihoda i obrazovanja roditelja, pasivno pušenje je najčešće bilo povezano s rizikom o problema u ponašanju', kaže Hillel R. Alpert sa Sveučilišta Harvarda čiji je odsjek za javno zdravstvo proveo istraživanje.

Ništa manje bitni nisu ni drugi elementi: djeca izložena dimu u obiteljskom domu tomu su vjerojatno bila izložena još dok su bila u maternici. Ukoliko je majka pušila za vrijeme trudnoće, primijećen je veliki stupanj rizika od problema u učenju i ponašanju.

Liječnici već upozoravaju da bi djecu trebalo zaštititi od duhanskog dima jer to povećava rizik od respiratornih infekcija, kao što su bronhitis i upala pluća i astme.
'Ključna poruka ovog istraživanja upozorava roditelje da zaštite svoje dijete od pasivnog pušenja', izjavio je Aalpert za Reuters.

Djeca izložena pušenju često će imati problema s učenjem ili poremećajem ponašanja, no također, piše u članku, djeca koja su se privikla na duhanski dim će vrlo vjerojatno i sama postati pušači.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi