BEZ PREMIŠLJANJA

Ozbiljni signali koji govore da morate prekinuti vezu

30.07.2013 u 07:25

Bionic
Reading

Nema odnosa koji u nekom trenutku nije s autoceste sišao na makadam, no neke su situacije preozbiljne da biste ih ignorirali. Evo šest kritičnih slučajeva u kojima biste trebali okončati svoju vezu

Svi smo to prošli. Upoznate novu osobu koja vam se čini nevjerojatnom. Nakon nekoliko mjeseci ili čak godina u vezi, ona se promijeni.


Kod nekih su ljudi te promjene manje: primjerice, saznate da vaš muškarac ne voli doista romantične komedije ili oni nije najveći obožavatelj vaše sestre. No kod nekih su osoba te promjene ogromne, pa ih je svakim danom sve teže ignorirati.

Možda ćete početi razmišljati da je vaš partner te mane imao cijelo vrijeme, samo što vi jednostavno niste vidjeli crvene zastave. Ili ćete se možda dati uvjeriti da ste vi radite nešto pogrešno, pa da je ponašanje partnera prema vama zaslužena kazna.

Evo kad to nema veze s vama i kad biste se trebali okrenuti na peti:

1. Više puta ste prevareni
Prevari li vas netko jednom, moguće je proći kroz tu jednu epizodu preljuba. U nekim slučajevima nakon nevjere parovi izađu još jači. Ali ako nesebično opraštate vašoj drugoj polovici stalne indiskrecije, vrijeme je da iz te veze izađete.

2. Verbalno ste ili emocionalno zlostavljani
Ovo često može biti neka vrsta sive zone jer nije uvijek lako prepoznati kada se to događa. To što nemate modrice i ne krvarite ne znači da nisu zlostavljani.

Primjerice, verbalno zlostavljanje uključuje (i nije ograničeno samo na to) kad vas on nazove glupom, kurvom, bezvrijednom ili gubitnicom. Uvrede i pogrdne riječi oblici su verbalnog zlostavljanja koje nije uvijek lako prepoznati jer vam se čini da ste za ponižavajući komentar sami krivi. Čujete li takve riječi, izađite iz veze. Odmah!

3. Nije ga briga što vas je rasplakao
Ako netko može mirno sjediti nakon što vas je doveo do suza, to vam može signalizirati koliko mu je zapravo stalo do vas.

4. Morate se promijeniti da biste bili s njim
Svi ponekad radimo kompromise – odlazimo na koncert benda koji nam se ne sviđa, jedemo u restoranu čiju hranu ne volimo – no treba pripaziti kad primijetite da se mijenjate do točke gdje više ne prepoznajete osobu u kakvu se pretvarate.

Osoba s kojom ste u vezi vas mora voljeti takvu kakvi ste, bez ideala u koji biste se vi trebali uklopiti.

5. Vaša ljubav se pogrešno tumači kao potreba
Ima dana kad smo napetiji pa stres i emocije ne možemo sakriti. No svoje emocije ne trebamo promatrati kao slabost jer je nemoguće ostati smiren i hladan svake sekunde svakog dana niti biste se trebali truditi da stalno budete smireni i vladate situacijom.

Ne biste se trebali uključiti u igre moći u kojem se trudite tko se dulje može ponašati kao da mu nije stalo.

Ljubav ne znači vezu s partnerom s kojim ćete provjeravati tko ima jače mišiće nego komuniciranje iskrenih osjećaja s osobom za koju znate da će biti uz vas.

6. Bojite se vašeg partnera

Bilo da ste udareni, pljunuti, gurani ili čak ako se na vas podiže glas, ne smijete biti s osobom koja vas plaši.

I najvažnije, nikada ne krivite sebe zbog nasilnog ponašanja druge osobe, savjetuje američka psihologinja Jill Knapp za Huffington Post.