SOČNO I SLASNO

Ovoga Uskrsa pripremite drukčiju šunku

16.04.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Umjesto tradicionalne kuhane šunke, ovoga Uskrsa počastite se šunkom s ananasom, curryjem ili vinom

Kuhana šunka tradicionalno je hrvatsko uskrsno jelo. No, ako vam je taj okus već pomalo dosadio, donosimo vam nekoliko drukčijih recepata za uskrsnu šunku. Nema sumnje da ćete vi, ali i vaši ukućani te gosti uživati u neobičnim i slasnim okusima.


Šunka s ananasom
Iako je riječ o prilično jednostavnom receptu, šunka s ananasom pobudit će puno pozornosti. Osim što je odlikuje neobičan, ali vrlo fin okus, ova šunka i vizualno djeluje vrlo privlačno.

Potrebni sastojci:
1 šunka (oko tri kilograma, a može i veća)
Pola šalice klinčića
7 -10 češanja češnjaka
Konzerva ananasa
Pola šalice smeđeg šećera
Pola litre gaziranog soka od limuna ili limete
Šaka višanja (svježih, zamrznutih ili iz kompota)

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
2. Šunku stavite u lim za pečenje. Na šunki zarežite oblike manjeg romba i u svaki romb utisnite jedan do dva klinčića. Ocijedite sok od ananasa u zdjelu srednje veličine te u to dodajte smeđi šećer i sok od limuna ili limete. Dobro promiješajte te potom prelijte šunku. Komade ananasa stavite na šunku i u lim oko šunke. U svaki romb na šunki čačkalicom zabijte jednu višnju.
3. Pecite nepokriveno 4 do 5 sati. Povremeno možete protresi lim za pečenje kako bi se sokovi razlili po sastojcima. Prije serviranja uklonite čačkalice.

Šunka s dalekog istoka
Za one koji vole eksperimentirati s novim okusima, ovo je idealan način za pripremu šunke. Spoj neobičnih okusa čini uistinu jedinstven osjećaj za vaše nepce.

Potrebni sastojci:
1 šunka (sa ili bez kosti)
Pola šalice umaka mango chutney
Četvrtina šalice grožđica (po mogućnosti da budu sitno nasjeckane)
Jedna i pol čajna žlica Aceta balsamica ili vinskog octa

Tradicionalna šunka može biti pripremljena na netradicionalan način

Pola čajne žlice curry praha
Četvrtina čajne žlice mljevenog đumbira

Priprema:
1.Stavite šunku peći u lim za pečenje (kao što to i inače radite)
2.Dok se šunka lagano peče, počnite pripremati glazuru. U zdjelu stavite umak mango chutney, nasjeckane grožđice, ocat, curry prah i đumbir. Dobro promiješajte sve sastojke.
3.Oko 30 minuta prije nego što će šunka biti gotova, izvadite je iz pećnice i dobro je premažite pripremljenom glazurom. Ako što ostane, rasporedite u lim oko šunke. Vratite sve zajedno u pećnicu na 30 minuta i pecite nepokriveno. Prije serviranja pustite meso da odmori dvadesetak minuta.

Šunka okupana u vinu

Kao što i sam naziv govori, okupana šunka iznimno je sočna i punog je okusa koji odgovara uglavnom svima.

Potrebni sastojci:
Dimljena šunka od oko 5 kilograma (sa ili bez kosti)
2 žlice maslaca
Pola žlice senfa
Četvrtina šalice sitno narezane ljutike
2 do 2,5 dl bijelog vina (neka bude slađe)
3 - 4 grančice timijana
Žlica meda
Papar i sol

Priprema:
1.Sa šunke skinite kožu te zarežite meso na površini. Stavite je potom u lim za pečenje. Prije nego je stavite peći, pripremite sok za pečenje. U lonac stavite 1,5 dl vina i prokuhajte sa 5 dl vode. Sok potom izlijte u lim za pečenje. Šunku zajedno sa sokovima pecite oko tri sata na 150 stupnjeva, a s vremena na vrijeme zalijte je sokom od pečenja.
2.Dok se šunka peče, na tavici rastopite maslac. U njega dodajte ljutiku i timijan. Miješajući pirjajte oko deset minuta. Nakon što maknete s vatre, dodajte preostalo vino i promiješajte. Vratite na vatru i pustite da provre te kuhajte oko pet minuta. Maknite grančice timijana, a ostatak dobro izmiješajte, najbolje u mikseru. Dodajte u to senf, med, papar i sol.
3.Izvadite šunku iz pećnice i premažite je kašastom smjesom. Vratite je potom u pećnicu i na 180 stupnjeva pecite oko pola sata. Prije serviranja pustite meso da odmori dvadesetak minuta.