oprez!

Ovo su najčešće greške koje radimo s klima uređajima

  • Autor: E. Katana
  • Zadnja izmjena 02.08.2017 06:40
  • Objavljeno 02.08.2017 u 06:40
Klima uređaji danas su postali potreba

Klima uređaji danas su postali potreba

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Spas od nesnosnih vrućina kakve su najavljene za ovaj tjedan, mnogi vide u klima uređajima bez kojih više ne možemo zamisliti život. Ipak, stručnjaci upozoravaju i na njihove loše strane koje nikako ne smijemo zanemariti

Bez sveprisutnih klima uređaja koji se nalaze u domovima, poslovnim prostorima, trgovinama ili automobilima, mnogi kažu kako ne bi mogli preživjeti ove vrele ljetne dane.  

Stručnjaci kažu kako se i s rashlađivanjem klima uređajima ne treba pretjerivati jer ako ih redovito ne čistite ili stvarate preveliku razliku između temperature u vanjskom i unutarnjem prostoru, posljedice mogu biti kobne za organizam.

Glavobolje, srčani problemi, alergije, upale sinusa ili legionarska bolest samo su neke od nuspojava lošeg korištenja klimatizacijskog uređaja.

Prevelike temperaturne razlike mogu biti vrlo opasne

'Nečisti klima uređaji najčešće izazivaju reakcije alergijske prirode poput npr. nadraženosti sluznice očiju, nosa i grla - konjuktivitis, crvene upaljene oči, natečeni očni kapci, svrbež, začepljenje i curenje iz nosa, kihanje... Prevelike razlike u temperaturama pak mogu dovesti do pothlađivanja i posljedično dugotrajnih prehlada s mogućim komplikacijama. Smatra se da je kod bolesnika s krvožilnim smetnjama poremećen tjelesni termoregulacijski mehanizam. Međutim, ne treba se zavaravati da će klima uređaj biti korisniji ako bolje hladi. Za osobe preosjetljivog termoregulacijskog mehanizma podjednako je štetna prevelika razlika između vanjske temperature i one u prostorijama, stoga ne bi smjela biti veća od 7°C. Prevelike razlike u temperaturama pogoršavaju stanje oboljelih od bolesti srca i krvnih žila, kroničnih bolesnika i osoba koje nemaju veliki raspon adaptacije na naglo širenje i sužavanje krvnih žila kad iz rashlađenog prostora odmah izađu na temperaturu zraka višu od 35 Celzijevih, a ishod može biti čak i srčani ili moždani udar', objasnila nam je dr. med. Andrea Barišin, dr. spec. epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodaje kako klima uređaje treba redovito održavati, a prilikom mijenjanja filtera ne smije se zaboraviti na čišćenje i dezinficiranje uređaja kako ne bi zrak koji ispuhuje bio mikrobiološki loše kvalitete, a ponekad i neugodnog mirisa.

Redovito čišćenje klima uređaja

'Preporučljivo je češće provjeriti i prati filtere te očistiti i dezinficirati klima uređaj u prisutnosti kućnih ljubimaca ili intenzivnijeg korištenja klima uređaja. Najveći dio mikroorganizama se zadržava na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovito prati i dezinficirat ali i dio prljavštine i mikroorganizama dospije i do izmjenjivača gdje se zrak hladi i stvaraju se naslage bio-filma, nakupina mikroorganizama. Ove nakupine mikroba se uklanjaju s izmjenjivača temeljitim pranjem, a nakon toga treba dezinficirati. Na izmjenjivaču dolazi i do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se slijeva niz lamele izmjenjivača u drenažnu posudu i linijom odvodnje. Stoga je čišćenje drenažne posude/tave i linije odvodnje kondenzata važno za sprječavanje razvoja bakterija, plijesni i gljivica. Treba podesiti vlažnost zraka između 40 i 60 posto, brzinu strujanja zraka najviše 0,2 m/s, a temperatura prostorije bi trebala biti najviše 7°C niža od vanjske temperature', kaže dr Barišin.

Na radnom mjestu ne treba pretjerivati s korištenjem klima uređaja

Na radnom mjestu ne treba pretjerivati s korištenjem klima uređaja

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako kaže, na radnom mjestu također ne treba pretjerivati s korištenjem klima uređaja.

'Klima uređaj može uzrokovati prehladu, bolove, ukočenje vrata ili leđa, stoga puhanje zraka treba upraviti tako da nije direktno prema nama, pogotovo ne u glavu što može izazvati glavobolje, upale sinusa, uha i očiju, učestale infekcije dišnog sustava i psihički zamor i glavobolju', objasnila je.

Idealne dnevne i noćne temperature

Optimalna dnevna temperatura prostorije u kojoj boravimo je od 23°C do 25°C, a po noći je 19°C do 21 °C, objašnjava dr Barišin.

'Međutim u danima sparina i visokih temperatura vanjskog zraka, kad je iznad 35°C danju, a noću nije ispod 22°C, možemo i koji stupanj više održavati temperaturu prostorije u kojoj boravimo. Što se tiče ovlaživača zraka, nije ih potrebno koristiti za ljetnih mjeseci jer s visokim temperaturama raste i relativna vlažnost u prostoriji, dok je zimi zrak suhlji, odnosno manje vlažan', kaže ona.

Što se tiče alergičara i osoba s bolestima srca, oni trebaju paziti da se prije izlaska prilagode na vanjsku temperaturu te im se svakako preporuča njihova redovita terapija s lijekovima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!