NEOBIČNI MUZEJI HRANE

Ovo su mjesta koja bi svaki gurman trebao posjetiti

30.11.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Neobični specijaliteti poput salame s karijem ili fermentiranog kupusa samo su neka nesvakidašnja jela koja su zauzela svoje mjesto u posebnim muzejima hrane što privlače turiste u mnogim zemljama svijeta

Pogledajte izbor neobičnih muzeja hrane koje bi, po mišljenju stručnjaka Lonely Planeta, svaki gurman obavezno morao posjetiti.

Muzej Pick salame i paprike, Szeged, Mađarska

Ako nikada niste vidjeli kako se rade kobasice ili salame, ovo je pravo mjesto za vas, posebno u zemlji koja je diljem svijeta poznata upravo po slasnim salamama i jelima s paprikom. Muzejski postav upoznat će vas s načinom izrade salama i opremom koja se pritom koristi, dok je gornji kat rezerviran za papriku - najpoznatiji začin u mađarskoj kuhinji. U cijenu ulaznice je uključeno kušanje domaće salame, no posjet treba pažljivo isplanirati jer je muzej otvoren od utorka do subote od 15 do 18 sati.

Muzej Currywurst, Berlin, Njemačka
Kobasice su dugo bile najpopularnija njemačka hrana, no gdje je veza s karijem? Poduzetna Berlinčanka Herta Heuwer dobila je prah karija od engleskih vojnika nakon Drugog svjetskog rata, pomiješala ga je s kečapom i dobila umak koji je postao pravi hit u kombinaciji s kobasicom. Ovaj je specijalitet s vremenom dobio i svoj muzej u kojem možete naučiti sve o umaku i kobasicama, a ako se usudite, možete ući i u komoru sa začinima. Najbolje je uzeti tzv. Snack Ticket, ulaznicu u koju je uključena i porcija kobasica s karijem.



Muzej Shinyokohama raumen, Yokohama, Japan

Popularno jelo od rižinih rezanaca, 'ramen' ili 'raumen', može se pronaći u cijelom Japanu u raznim varijantama. Često se služi sa svinjetinom, ribom, sušenom morskom travom ili zelenim lukom. Ovaj muzej, točnije zabavni park posvećen hrani, ima i repliku tokijske ulice iz 1958, kada su izumljeni instant rezanci (noodle), a sva hrana kojoj je muzej posvećen ondje se može i kušati. I to na razne načine, jer svoje 'podružnice' u muzeju imaju poznati raumen restorani iz cijelog Japana.

Muzej Pulmuone kimchi, Seul, Južna Koreja

Kimchi, jelo koje se radi od začinjenog fermentiranog kupusa, sveprisutno je u Koreji. Hrskavi i škripavi kupus upotpunjen je ljutinom crvenog čilija, a rezultat je prilog koji se odlično slaže s korejskom kuhinjom. Muzej Pulmuone kimchi slavi tu svakodnevnu hranu, njene mnoge inačice, regionalne raznolikosti te posude u kojima se kupus držao stoljećima. Ako ste zaista oduševljeni, možete pogledati i film koji će vas naučiti kako napraviti 80 različitih vrsta kimchija.

Jell-O Gallery, LeRoy, SAD
Kada je tesar Pearle Wait 1897. izmislio jednostavan želatinasti desert u svom domu u LeRoyu, nije mogao ni slutiti u što će njegov izum izrasti. Wait je prodao recept, a on je u rukama vještih marketinških stručnjaka pod imenom Jell-O postao pravi hit ranog 20. stoljeća. Knjige recepata ubrzo su se iz SAD-a proširile po drugim zemljama jer su mnogi bili oduševljeni desertom kojemu je samo trebalo dodati vodu. Jell-O Gallery, osim povijesti proizvoda, podsjeća i na sve zvijezde koje su ga reklamirale tijekom godina na radiju i TV-u.

Muzej spama, Austin, SAD
U danima prije neželjenih e-mailova komičari iz 'Montyja Pythona' izvodili su šaljivu pjesmicu u čast tom poznatom konzerviranom proizvodu od svinjetine. Spam, čiji je naziv izvedenica riječi ‘spiced ham’ (začinjena šunka), od 1937. proizvodi se u Austinu u Minnesoti, gdje je u njegovu čast otvoren i muzej. Ondje možete vidjeti stare reklame i filmove o spamu te naučiti nešto novo o konzerviranju hrane i junačkoj ulozi spama u Drugom svjetskom ratu.

Frietmuseum, Bruges, Belgija
Iako se pomfrit često smatra francuskom izmišljotinom, na što upućuje i njegov engleski naziv ‘french fries’, domovina mu je zapravo Belgija. U muzeju u povijesnoj jezgri Brugesa, smještenom u zgradi iz 14. stoljeća, možete savladati povijest krumpira, prženih krumpirovih štapića te umaka s kojima ih u Belgiji vole jesti. Naravno da u muzeju možete i kušati originalni pomfrit, kao i druga lokalna jela.

Muzej octa Su no Sato, Handa, Japan
Ocat ili kvasina i kod nas se dugo koristi, uglavnom u salatama, no u Japanu je popularan još od 5. stoljeća. U gradu Handa, južno od Nagoye, ocat se proizvodi kao nusprodukt rižinog vina sakea. Kako se grad proslavio octom uz poznatu tvornicu Mizkan, otvoren je i Su no Sato, muzej koji objašnjava povijest proizvodnje octa te njegove pogodnosti za zdravlje. U fermentacijskoj sobi vidjet ćete i kako se proizvodi najkvalitetniji ocat.

Europski muzej šparoga, Schrobenhausen, Njemačka
Nijemci su ludi za šparogama, u što ćete se uvjeriti krenete li na proljeće razgledavati ponudu njihovih restorana. Uz zelene, posebno cijene mesnatije bijele šparoge, a sezona ove samonikle biljke ili Spargelzeit prožeta je mnogim događajima i proslavama. Muzej smješten u srednjovjekovnom bavarskom tornju ima mnoštvo eksponata posvećenih šparogi koju promatra s obiteljskog, povijesnog, zdravstvenog i kulturološkog aspekta. Tu je i slika šparoge poznatog Andyja Warhola