SEZONA KUPANJA

Ovo su metropole s najljepšim plažama

28.06.2013 u 12:26

  • +4

Metropole s lijepim plažama

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: istockphoto

Bionic
Reading

Sezona je kupanja pa čak i ako niste na klasičnom odmoru već u nekoj od svjetskih metropola, nije zgorega da je u blizini ugodna plaža

Pogledajte u kojim su velikim gradovima plaže jedna od turtističkih atrakcija koju nikako ne smijete zaobniči nađete li se tamo u nekom od toplih mjeseci.

Barcelona, Španjolska

Uz mnoga arhitektonska čuda, vrhunsku kuhinju i buran noćni život, Barcelona bi bila neodoljiva i bez osam pješčanih plaža na obali Mediterana. Jedna od njih, pod imenom Barceloneta, duga je više od kilometra i pol, a lako je dostupna podzemnom. Plaža je uređena za Olimpijadu 1992., otkada je postala jedna od gradskih atrakcija. Za potpuni doživljaj posjetitelji mogu unajmiti suncobran, ležaljku ili bicikl.

Cape Town, Južna Afrika
Afrička metropola smještena na poluotoku koji spaja hladni Atlantik i topli Indijski ocean, nalazi se u bliskom okruženju dvadesetak plaža. Plaža Clifton, poznata po otmjenim kućama, zaklonjena je od jakih vjetrova, no nešto sjevernije poznata su surferska utočišta Milnerton i Blouberg. Obitelji zbog toplijeg mora ipak preferiraju istočniji False Bay.

Honolulu, Havaji
Nakon što se s nje povukla havajska kraljevska obitelj, Waikiki Beach u Honoluluu postao je turističko odredište na kojemu se nalazi i poznati Moana Surfrider Hotel iz 1901. Plaža je odlična za surfere početnike, no većina posjetitelja uživa u tirkizno plavom moru i pogledu na krater pod nazivom Diamond Head.

Nica, Francuska

Oko 35 plaža, privatnih ili javnih, proteže se neprekidno obalom Nice između Rauba Capeu Quaya do zračne luke, prolazeći slavnom šetnicom Promenade des Anglais. Zato nikako ne zaboravite svoje japanke za kupanje iako je obala najčešće prekrivena sitnim glatkim šljunkom. Uz kupanje na nekoj od privatnih plaža, gdje ulaznica stoji oko 16 eura ili 120 kuna, uz more možete uživati u hrani i ohlađenom francuskom roseu.


Miami Beach, Florida
Odvojen od Miamija zaljevom Biscayne, Miami Beach je grad koji se može pohvaliti s čak 14 kilometara pješčanih plaža na atlantskoj obali, među kojima je najpoznatija South Beach. Na putu do plaže, osim ručnika, ne smijete zaboraviti proći kroz čuvenu četvrt art deco, najpoznatiji povijesni dio povijesnih građevina i raskošnih palmi.

Rio de Janeiro, Brazil
Grad koji obilježavaju karneval i opjevana Ipanema krasi više od 40 kilometara obale. Uz Ipanemu, tu su i nezaobilazne plaže Copacabana i Leblon koje su postale zaštitni znak ovoga grada jednako kao i samba ili kip Isusa na brdu Corcovado. O slavi Copacabane govori i podatak da su se na njoj održali i neki od najvećih koncerata na otvorenom.

Santa Monica, Kalifornija

S gotovo šest kilometara obale, pješčanim plažama i oceanskim povjetarcem, Santa Monica dugo je bila okupljalište holivudskog jet seta. Ludih dvadesetih godina prošlog stoljeća, starlete su s filmašima odlazile u Club Casa Del Mar, a danas se zvijezde skrivaju od paparazza ispred svojih domova ili poznatih hotela. Ako se zateknete ondje, zaigrajte odbojku na pijesku, potražite morske lavove ili jednostavno promatrajte preplanule rolere uz plažu.

Sydney, Australija

Sydney je poznat po nekoliko plaža, ali je Bondi, kilometarska oaza zlatno žutog pijeska postala sinonim za australski lifestyle. Među posjetiteljima ove plaže mnogo je poznatih surfera, no još je zanimljivije pogledati selidbu kitova od svibnja do listopada.

Tel Aviv, Izrael

Poznat i kao Miami Beach na Mediteranu Tel Aviv potpuna je dekadentna suprotnost religioznom Jeruzalemu. Osim plaža ovdje je i mnogo klubova, kafića i restorana koji su namijenjeni noćnoj zabavi. Po danu scena se seli na 13-kilometarsku promenadu plaža, doslovce na korak od grada. Kad vam more dosadi, opustiti se možete i u bazenima s morskom vodom.

Vancouver, Kanada
Po mnogima najzanimljivija i najljepša kanadska metropola ima deset različitih plaža na kojima mjesto za sebe mogu pronaći baš svi. Neke od njih gledaju na vancouverske nebodere i okolne planine. Sportski tipovi preferiraju plažu Kitsilano ili 'Kits' koja se nalazi nekoliko minuta vožnje od centra, a nudi bazene s morskom vodom, teniske i košarkaške terene.