MOŽDA NE ZNATE

Ovo su biljke koje nikad ne biste trebali uzgajati u kući

07.05.2017 u 07:56

Bionic
Reading

Biljke su lijep ukras svakoga interijera, a unose posebnu živost u svaki dom. Prostor će uvijek djelovati bogatije i atraktivnije uz biljke. Ipak, oprez! Neke biljne vrste nisu najbolji odabir jer oslobađaju pelud ili privlače čestice prašine pa mogu utjecati i na pojavu alergija

Evo koje biljke nikako ne trebate uzgajati u svom domu

Krizantema

Premda su poznate po svojim raznobojnim cvjetovima i svojim ljekovitim svojstvima, mogu izazvati niz neugodnih potencijalnih nuspojava. Ovaj tradicionalni cvijet može izazvati iritaciju kože i alergijske simptome kod osjetljivih ljudi. Oni koji su alergični na pelud, trebali bi uživati u krizantemama na otvorenom, gdje pelud ne može prodrijeti u zatvoreni prostor.

Sobna palma

Zbog svog tropskog izgleda i laganog održavanja, palme su često vrlo popularne i kao sobne biljke. Budite oprezni s tom biljnom vrstom jer 'muške' palme zbog velikih količina peludi koje stvaraju mogu izazvati curenje nosa, peckanje očiju i druge alergijske simptome. Na svu sreću, 'ženske' palme ne izazivaju ovakve reakcije pa su bolji odabir. U svakom slučaju, prije kupnje palme konzultirajte se sa stručnom osobom. 

Afrička ljubičica

Iako je vrlo ugodna oku, ova biljka koju odlikuju cvjetovi intenzivne ljubičaste boje i debelih listova, nikako nije za kućne uvjete. Njezini listovi skupljaju prašinu pa mogu iritirati osobe koje su na to osjetljive. Zato redovito prebrišite listove s mokrom krpom.

Kamilica

Sitni cvjetovi kamilice bez sumnje će unijeti šarm u svaki prostor, a njezine zdravstvene blagodati su dobro poznate. Ipak, alergičari bi osobito u svibnju trebali razmisliti o nekoj drugoj biljnoj vrsti jer može izazvati jake alergijske reakcije.   

Fikus  

Ova iznimno popularna biljna vrsta čest je odabir za dom ili ured, međutim, možda ne znate kako fikus može izazvati snažne alergijske reakcije. Simptomi koje izaziva ova biljka su upala sluznice nosa, a može se javiti i astma. Simptomi su slični kao i kod svake druge polenske alergije, ali kako se biljka nalazi u stanu, simptomi se mogu javljati tijekom cijele godine. Stanje se pogoršava u vrijeme presađivanja biljke. Alergeni tzv. fikusa 'benjamina' još su izraženiji kada se udruže s kućnom prašinom.  

Zumbul

Zumbul, latinskog naziva Hyacinthus, proljetna je cvjetnica jakog mirisa i raskošnih boja. Otrovni dio biljke je lukovica. Kod osjetljivih osoba dodir lukovice može iritirati kožu, dok konzumiranje lukovice izaziva mučninu, povraćanje i drhtavicu.