OPREZNO!

Ovo je opasno u vožnji jednako kao i pijanstvo

10.12.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Mamurluk je opasan za vozače jednako kao i vožnja u alkoholiziranom stanju, tvrdi novo istraživanje

Učinci noćnog opijanja traju i nakon što je tijelo izbacilo zadnje količine alkohola iz sustava. Znanstvenici su utvrdili, testirajući volontere u 20-minutnoj simulaciji vožnje, da vozači koji pate od mamurluka čine znatno više pogrešaka.


Chris Alford, koji je vodio istraživanje na Sveučilištu West of England, kaže da je kod mamurnih vozača usporena brzina reakcije te da oni prave više pogrešaka. 'Moglo bi se reći da je njihova vožnja bila poput one u alkoholiziranom stanju iako više nisu imali alkohola u tijelu', kaže Alford.

'Ova simulacija predstavlja situaciju s kojom se mnogi ljudi mogu poistovjetiti. Oni su možda svjesni toga da u pijanom stanu ne bi smjeli voziti, ali bi se jednako tako trebali ponašati i sljedećeg dana.'


U usporedbi s onima koji nisu pili protekle večeri, rezultati su pokazali da mamurluk može značajno povećati propuste u pažnji i uzrokovati brojna odstupanja.

Vozači su testirani nakon što im se razina alkohola u krvi vratila na nulu, ali kvaliteta njihove vožnje bila je slična kao i da su vozili u pijanom stanju, piše MailOnline.