ZA NAJBOLJI UČINAK

Ovo je idealno doba dana da popijete kavu

07.11.2013 u 09:08

Bionic
Reading

Nije svejedno kada pijete kavu. Znanstvenici ističu da postoji doba dana u kojem je ona najučinkovitija

Za mnoge od nas kava je najbolje jutarnje gorivo kojim započinjemo dan. No čini se da učinak kofeina najbolje djeluje u određeno doba, točnije prijepodne. Kako pojašnjavaju stručnjaci, kavu je najbolje piti između 9 i 30 te 11 i 30.

'U to je doba razina kortizola, tzv. hormona stresa, niska, a poznato je da kofein djeluje na hormone. Zbog te niske razine kofein bolje djeluje i razbuđuje čovjeka. Ako se kava konzumira ranije, točnije između 8 i 9 sati, neće biti toliko učinkovita jer su tada razine kortizola visoke', pojasnio je Steven Miller, neuroznanstvenik sa sveučilišta Health Sciences u Marylandu.

Dodao je da ljudsko tijelo različito reagira u različito doba dana te da to treba poštovati. To je i razlog zašto se ne preporučuje ispijanje kave u večernjim satima.

Dakle ako želite od kave dobiti energetski poticaj te pravo razbuđivanje, tada je nemojte piti odmah ujutro. Pričekajte do barem 9 i 30, a tada je popijte. Prema znanstvenim objašnjenjima, tada će kofein najviše djelovati u vašu korist.