evo što učiniti

Ove greške u uređenju doma skoro svi rade, a narušavaju čitav prostor

19.05.2024 u 07:40

Bionic
Reading

Iskusna dizajnerica dala je nekoliko ideja kako ispraviti česte greške u uređenju doma koje ga čine manje elegantnim

Uređenje doma opsežan je zadatak koji iziskuje puno vremena, posvećenosti i novca pa je velika šteta sve upropastiti greškama koje vizualno narušavaju prostor. O tome koje su najčešće i zašto ih radimo govorila je ugledna dizajnerica interijera.

Sophie Ashby godinama uređuje luksuzne kuće i stanove te je vlasnica studija za uređenje doma, a nedavno je i izdala knjigu 'Studio Ashby: Home, Art, Soul'. Upravo u njoj pojasnila je pet učestalih pogrešaka koje mnogi rade pri redizajniranju interijera.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Za početak ističe da su, suprotno trendovima, veliki tepisi uvijek dobrodošli ako želite glamurozan izgled doma.

'Kada postavite prekrasan pod, prirodno je da oklijevate prekriti ga, ali veći tepih uvijek čini dom ugodnijim i grandioznijim. Općenito predlažem da naručite tepih dovoljno velik da na njega stane sav namještaj u sobi, a ne nešto na čemu vaš stolić za kavu lebdi u sredini prostora', kaže Ashby pa ističe još jednu čestu grešku:

'Umjesto da se priklonite jednom stilu uređenja, koristite razne teksture i elemente drugačijih trendova. Primjerice, volim postaviti kutnu fotelju pokraj mekane sofe, jer takav kontrast stvara dinamičniji ambijent.'

U želji da prostor učine što svjetlijim, a rasvjetu praktičnijom, mnogi se odlučuju za multifunkcionalne usmjerene lampe. I dok će one biti korisne u prostoriji u kojoj čitate ili se uređujete, dizajnerica ističe da su u pravilu znatno bolja opcija ambijentalna rasvjetna tijela jer unose više topline i elegancije u dom.

Također, donosi zanimljiv prijedlog o uređenju zidova i vrata, za koje smo navikli da su u neutralnim nijansama.

'Ako vaš dom ima niske stropove, nemojte bojiti samo zidove, već i vrata, lajsne i strop istom bojom. To će prostor učiniti svježijim', kaže Ashby te ističe za kraj:

'Bez obzira na budžet, nemojte zanemariti vrijednost umjetnosti i nemojte se bojati uložiti u nju. Ako si možete priuštiti kupnju originalnih djela vrhunskih umjetnika, to je sjajno, ali nije nužno. Uvijek preporučujem ljudima da započnu odlaskom na izložbe i na kraju nabave printove djela koja su im se svidjela.'