FESTIVAL KAVE

Ovako se priprema dobra kava

02.04.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Baza svake dobre kave je espresso, bilo da je riječ o macchiatu, cappucinu ili koktelu. Istinski kavoljupci znaju da je espresso potekao iz Italije, poznate po ritualu ispijanja espressa

Espresso, macchiato, cappuccino, egzotične kombinacije koktela od kave raznih aroma i prateće slastice od kave – naručivali su se prošlog vikenda tijekom tradicionalnog Festivala kave u Opatiji, našem najpoznatijem kongresnom i

festivalskom središtu. Najdinamičnija, ali i najčarobnija terasa na opatijskoj rivijeri ovog je vikenda bila poznata terasa kavane Wagner u sklopu hotela Milenij, u kojem se cijeloga dana čekalo na slobodno mjesto.

Baza svake dobre kave je espresso, bilo da je riječ o macchiatu, cappucinu ili koktelu. Istinski kavoljupci znaju da je espresso potekao iz Italije koja je poznata po ritualu ispijanja espressa, a tajnu pripremanja espressa prošlog vikenda naučila je i Jasna Doričić Sanković, direktorica Turističke zajednice grada Opatije.

Naime, Doričić Sanković je pod mentorskom palicom poznatog Franckovog barista Rudolfa Rettiga pripremila espresso. Za vrhunski espresso, bogate arome i superiornog okusa, preporučuje se kava premium kvalitete, što znači da su znana nam crna zrnca pažljivo birana i pripremljena u strogo kontroliranim uvjetima. Odabir kave diktira cijeli proces, od podešavanja temperature vode do izbora šalice u kojoj poslužujemo espresso.

Nakon odabira pažljivo se mljevena kava potiskuje u aparatu 25 do 30 sekundi pod određenim tlakom i točno definiranom temperaturom vode. Za posluživanje se odabire porculanska šalica zaobljenog dna jer kava u samoj šalici još 'radi' i nakon pripreme u aparatu. Istinski ljubitelji pravog espressa ovaj crni eliksir piju bez dodataka šećera i mlijeka, a dobri poznavatelji tog čarobnog napitka preporučuju, u slučaju dodatka šećera, njegove manje količine u kombinaciji s nekoliko kapi hladnog mlijeka. Okus vrhunski pripremljenog espressa ostaje na nepcu još 20 minuta nakon ispijanja njegove zadnje kapi.

'Moram priznati da dosad nisam poklanjala dovoljno pažnje načinu na koji se priprema dobar espresso, ali sad ću ga sigurno, uz besprijekoran okus, primijetiti i po kompaktnoj pjeni smeđe boje s odsjajem boje lješnjaka', zaključila je Doričić Sanković, uživajući u superiornom okusu tog crnog eliksira na suncem okupanoj terasi opatijskog hotela Milenij.

Kava, uz koju se započinje dan, važan je izvor antioksidanasa, pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, pojačava moždanu aktivnost, učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja te djeluje antibakterijski.