NEMA BOLJEG

Ovako ćete dobiti najbolje od limuna

06.12.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Limun je nezaobilazna namirnica koja nam posebno godi zimi, a osim zdravstvenih i kulinarskih prednosti, odličan je za čišćenje doma pa i njegu tijela

Ne znaju svi za mnogobrojne dobrobiti limuna, posebno kada je zdravlje u pitanju. Limun pripada citrusima poput naranči ili mandarina, a njih najčešće konzumiramo u hladnim mjesecima.

Budući da je, poput ostalih citrusa, bogat vitaminom C, limun je odličan saveznik u borbi i sprečavanju prehlada i hunjavica koje rijetko koga zaobiđu zimi. Glavni razlog tome je to što je prirodan antiseptik i antioksidans.

Redovitom konzumacijom limuna možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka.

Također sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan te povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Najjednostavniji način da iskoristite limun za svoje zdravlje je klasični napitak odnosno limunada. U čašu mlake vode iscijedite pola limuna i popijte odmah ujutro, natašte. Tijekom dana možete popiti još dvije-tri čaše vode s limunom. Dodate limunadi i žličicu meda i dobili ste pravu zdravu bombu za organizam. No limun i njegova korica odlično pašu mnogim kolačima i biskvitima. Ima toliko sjajnih recepata u kojima je limun jednostavno nezmjenjiv. Probajte pripremiti ukusni biskvit s limunom ili punč, idealan u nadolazećim blagdanskim danima.


Limun će vam pomoći u održavanju kućanstva i njezi tijela. Tako primjerice za suhu i perutavu kožu možete složiti domaći pripravak od iscijeđene jabuke i mrvice soka od limuna. Namočite vaticu i lagano utapkajte na kritična mjesta. Jabuka i limun djelovat će kao blag piling, s time da će jabuka potaknuti proizvodnju kolagena. Na kraju namažite uljem za hidrataciju, posebno ako imate ono od marelice. Pročitajte i nekoliko ideja kako iskoristiti limun u kućanstvu.