PET IDEJA

Što sve možete učiniti s limunom

31.12.2012 u 08:35

Bionic
Reading

Osim vitamina C, limun ima i mnoge druge kvalitete koje nam mogu pomoći u kućanstvu ili u nekim drugim situacijama

Limun je inače najpametnije držati na sobnoj temperaturi do dva tjedna, a ako ga zatvorite u vrećicu i spremite u hladnjak, trajat će do mjesec i pol dana.

1. Neutralizira mirise

Da biste se riješili neugodnih mirisa, ne morate kupovati skupe sprejeve. Imate li primjerice mačku i smetaju vas mirisi iz njezine kutije s pijeskom, samo ubacite nekoliko polovica limuna unutra. Isto vrijedi i za osvježavanje prostorija. Kriške limuna stavite u zdjelicu i na stol ili policu, piše msn.com.

2. Mirisi u hladnjaku

Ako su vam se uvukli neugodni mirisi u hladnjak, iscijedite limunov sok na pamučnu krpu ili spužvicu i ostavite da odstoji nekoliko sati na jednoj od polica. Prije toga, naravno, izbacite sve pokvarene namirnice i proizvode.

3. Guacamole

Limun može pomoći da guacamole zadrže lijepu zelenu boju umjesto da posmeđe. Po njima samo iscijedite limunov sok, a njegov okus će ih učiniti još boljima. Jednako tako, limunov sok ima isti učinak na voćnu salatu koju možete napraviti i nekoliko sati prije serviranja, preliti sokom od limuna i voće neće potamnjeti.

4. Mrlje na odjeći

Mrlje na odjeći od znoja koje se pojave u području ispod pazuha ne morate čistiti skupim sredstvima. Umjesto toga istrljajte ih limunom i bijelim octom ili limunom i vodom.

5. Riža

Da biste spriječili lijepljenje riže i nezgrapne komade, dodajte veliku žlicu limunovog soka u vodu prilikom kuhanja. Kada se nakon kuhanja riža malo ohladi, samo je još malo promiješajte vilicom.