Brzi, zdravi i zasitni ručkovi postali su nezamjenjiv dio svakodnevnog života, a među najpopularnijim izborima svakako se izdvaja jela s piletinom
Brzo gotovi obroci s piletinom savršen su balans između praktičnosti i nutritivne vrijednosti, što ih čini idealnim izborom za užurbane dane. A kada su pritom obogaćena hrskavim povrćem, jasno je da pred sobom imate ručak koji ćete poželjeti ponoviti iznova i iznova - donosimo recept koji u trenu postaje obiteljski favorit.
Osim što se brzo priprema, ovaj ručak je i zasitan zbog obilja proteina u piletini, ali je i lagan jer su klasični prilozi poput tjestenine ili krumpira, koji obiluju ugljikohidratima, zamijenjeni lako probavljivim povrćem.
Sastojci:
- 320 g pilećih prsa (file bez kosti)
- 2½ žlice sojinog umaka
- biljno ulje za prženje
- 1 crvena paprika, očišćena od sjemenki i tanko narezana
- 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i tanko narezana
- 3 žlice kukuruznog škroba
- 3 žlice slatkog čili umaka
- 1 žlica paste od češnjaka i đumbira
- 1 žlica sezamovog ulja
- 2 mlada luka, očišćena i fino narezana
Priprema:
Narežite piletinu na tanke trakice. Prelijte s 2 žlice sojinog umaka i marinirajte u hladnjaku, pokriveno, 1 sat.
U međuvremenu, zagrijte 1 žlicu ulja u woku ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri i pržite paprike 3-4 minute dok ne počnu omekšavati. Izvadite ih i stavite na stranu.
Proširite kukuruzni škrob u plitkoj zdjeli. Začinite, zatim dodajte marinirane pileće trakice i dobro ih promiješajte da se ravnomjerno oblože.
Napunite wok ili duboku tavu uljem tako da bude duboko oko ½ cm, pa zagrijte na srednje jakoj vatri. Pažljivo dodajte piletinu u serijama i pržite 3-4 minute, okrećući je kliještima redovito, dok ne postane zlatna i hrskava. Izvadite i stavite na tanjur obložen kuhinjskim papirom da se ocijede.
U velikoj zdjeli pomiješajte preostali sojin umak, slatki čili umak, pastu od češnjaka i đumbira te sezamovo ulje. Dodajte pečene paprike, hrskavu piletinu i sve dobro promiješajte dok ne bude ravnomjerno obloženo i ljepljivo. Poslužite posuto mladim lukom.