LOŠ OSJEĆAJ

Osjećaj krivnje svakodnevno proganja 96 posto žena

28.12.2010 u 09:19

Bionic
Reading

Novo istraživanje otkrilo je da živimo u vremenu iznimno jakog osjećaja krivnje, a to se posebice odnosi na žene. Naime, čak 96 posto žena svakodnevno osjeća krivnju zbog niza razloga

Ako preskočite odlazak u teretanu ili zaboravite nazvati majku, vjerojatno osjećate krivnju, pogotovo ako ste žena, tvrde znanstvenici. Istraživanje je dokazalo da živimo u vremenu dubokog osjećaja krivnje, a upravo su žene te koje ju osjećaju svakodnevno.

Osjećaj krivnje mogu izazvati odnosi s prijateljima, partnerom i obitelji, ali i posao te nezadovoljavajuća linija. Čak polovica žena koje su sudjelovale u istraživanju priznala je da se nerijetko noću bore s osjećajem krivnje.

Pri samom vrhu liste stvari koje izazivaju krivnju nalazi se konzumacija nezdrave hrane kojoj je često teško odoljeti te osjećaj da ne provodimo dovoljno vremena s obitelji i zanemarivanje posla na radnom mjestu.

Kako tvrde znanstvenici, žene se iznimno osjećaju krive kada smatraju da nisu dovoljno dobre u svim svojim ulogama – kao majke, supruge, prijateljice i kćeri, i to upravo zbog obiteljske, kulturne i religijske tradicije koje godinama uče žene da moraju biti 'dobre'.

Kada žene misle da druge ne stavljaju na prvo mjesto, automatski osjećaju da čine nešto loše, i tada je osjećaj krivnje neizbježan, tvrde znanstvenici. Za razliku od žena, muškarci se znatno rjeđe bore s osjećajem krivnje. Razlog tome znanstvenici pronalaze u objašnjenju da žene za mnoge propuste krive isključivo sebe, dok muškarci pronalaze razlog u vanjskim faktorima.