STRAH OD ODGOVORNOSTI

Opsesivno-kompulzivno ponašanje opasno za trudnice

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 09.06.2009 08:28
  • Objavljeno 09.06.2009 u 08:00
trudnica

trudnica

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Briga o obavezama koje donosi majčinstvo za neke trudnice može postati okidač opsesivno-kompulzivnom ponašanju i uzrokovati mnogo problema i opasnosti, upozorava psiholog Paul Salkovskis

Velike promjene u životu mogu utjecati na osjetljivije osobe, objašnjava Salkovskis, a trudnoća je kao okidač koji se može pokrenuti u svakom trenutku. Prema istraživanjima, oko sedam posto trudnica postane ovisno o nekom ponašanju poput učestalog pranja ruku ili stalnog čišćenja.

Profesor Salkovskis smatra da takav poremećaj može čak ugroziti nečiji život, a rano uočavanje i prevencija poremećaja mogu biti ključni za spas. Radio je dosad s četiri tisuće trudnica, piše Daily Mail, i pokušao otkriti zašto neke više naginju tom poremećaju od drugih. Presudni faktori mogu biti pojačana osjetljivost i kritičnost te potiskivanje loših misli umjesto suočavanja s njima.

Istraživanje je pokazalo da takva vrsta ponašanja nema veze s hormonima, već sa strahom od odgovornosti. Profesor Salkovskis, koji je i voditelj bolničkog centra za poremećaje anksioznosti i traume Maudsley, želi doći do mogućnosti otkrivanja problema da bi se spriječile tragedije.

U centru naglašavaju da zbog čestih krivih dijagnoza prođe i deset godina do otkrivanja poremećaja, a trudnice su u rizičnoj skupini zbog svog stanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!