MODERNO I SVJEŽE

Oprezno s dekoracijama: Vizualno povećajte svoj mali dnevni boravak uz nekoliko trikova

09.04.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Svoj mali dnevni boravak pretvorite u prostor u kojem ćete obožavati provoditi vrijeme uz nekoliko jednostavnih trikova za uređenje interijera

Ako imate malen dnevni boravak, sigurno ste nerijetko poželjeli da je barem koji kvadratni metar veći. Ili da barem tako izgleda. Srećom, postoji nekoliko trikova kojima se služe dizajneri interijera, a koji pomažu da svaki dnevni boravak izgleda prostrano, moderno i svježe!

Od toga da koristite samo svijetle nijanse drveta i stropova, preko dekoriranja zidova ogledalima i kombiniranja različitih vrsta svjetlosti, do odabira namještaja odgovarajuće veličine, birajte između niza opcija za vizualno povećanje dnevnog boravka u kojem ćete obožavati provoditi vrijeme.

Izbjegavajte kombiniranje previše boja i koristite svjetlije tonove

Osnovno pravilo za uređenje malih prostorija je pridržavanje odabrane palete boja koja osigurava vizualno privlačan prijelaz tonova duž čitavog prostora. Savjet je pridržavanje monokromatskog dizajna te stavljanje naglaska na svijetle nijanse koje će stvoriti dojam prostranosti.

'Ljudi često imaju tendenciju bojama odijeliti sobu na još manje dijelove, misleći da tako stvaraju iluziju većeg prostora, ali u stvarnosti je samo zagušuju. Ključno je da se pridržavate odabrane palete boja jer to stvara osjećaj kohezije i ekspanzije', kaže dizajner interijera Bobby Berk.

Posebno je važno birati zavjese u svijetlim nijansama kako biste omogućili prirodnoj svjetlosti da neometano obasjava prostor, a preporuka je i odabir komada od drveta u nježnijim nijansama.

Birajte namještaj koji stvara osjećaj udobnosti

Za postizanje vizualno povećanog prostora ključan je minimalizam u uređenju, no kako biste izbjegli dosadnu jednoličnost, savjet je da stavite naglasak na udobne komade namještaja.

Mekani tepisi, komadi od svijetlog drveta, parket premazan sjajnim uljem, baršunasti jastučići i kožni trosjed samo su neki od načina da stvorite osjećaj topline i komfora.

Također, izbjegavajte glomazne komade namještaja poput predimenzioniranih sofa, taburea i stolića te ih zamijenite trosjedom s povišenim nogicama, staklenim stolićem ili suženom kutnom garniturom.

Uz to, dizajneri savjetuju da koristite multifunkcionalne elemente koji će vam omogućiti dodatni prostor, poput kauča koji posjeduje kutiju za odlaganje, taburea kojem se podiže poklopac i služi kao praktična kutija te stoliće koji imaju ekstra policu za sve sitnice koje ne želite držati neuredno raspoređene duž gornje plohe.

Koristite više vrsta rasvjete

Prirodna svjetlost uvijek je najbolja opcija, no ako vaš dnevni boravak ne posjeduje obilje prozora, rasvjeta na više razina može poslužiti kao praktično i efektno rješenje.

Preporuka je koristiti stropnu rasvjetu kojoj možete prilagođavati intenzitet kako biste mogli postići višu razinu intimnosti tijekom večernjih sati, uz zidna rasvjetna tijela i podne lampe kojima ćete vizualno izdužiti prostor i učiniti ga većim.

Birajte neutralne komade namještaja

Istaknut namještaj vizualno će zauzeti čitav prostor pa je preporuka birati komade koji dolaze u neutralnim tonovima.

'Sofa u neutralnoj boji osvježit će čitav prostor, ali imajte na umu da to ne znači da ona mora biti iznimno jednostavnog dizajna. Dapače, birajte namještaj koji ima krivulje, upečatljive detalje ili je u neuobičajenim dimenzijama jer će oni dati izraženiji karakter prostoriji', tvrdi dizajnerica interijera Suzy McMahon i dodaje:

'Osim toga, jastučići i detalji u žarkim nijansama i efektnim uzorcima oživjet će čitavu sobu i na najjednostavniji način podići prostor kojem nedostaje svjetlosti ili sadrži tamniji namještaj.'

Također, uložite u vitrine ili police kako biste uvijek imali mjesto na koje ćete odložiti razne sitnice i tako izbjeći gomilanje koje zagušuje prostor.

Objesite zrcala i samo jednu umjetničku sliku

Dizajneri tvrde da je najbolji način za vizualno povećanje prostorije korištenje zrcala na zidovima. Ona će donijeti svjetlost i dodatnu dimenziju te stvoriti prostran i ugodan ambijent.

Isto tako, kada je riječ o dekoriranju zidova, izbjegavajte gomilanje raznih sitnica, a pogotovo mnogobrojnih slika koje zagušuju prostor. Umjesto toga, birajte jednu veću umjetničku sliku i postavite je na dominantan zid.