DOMINACIJA SATENA

Opaka konkurencija baršunu: Ovoj tkanini skupocjenog izgleda ni ove sezone nećete moći odoljeti

14.09.2019 u 20:15

Bionic
Reading

Uz fluidnost i sjaj, saten donosi opuštenu eleganciju jesenskoj modi. Velika dizajnerska imena u nadolazećim kolekcijama poigrala su se ovom tkaninom skupocjenog izgleda predstavivši, osim tipičnih haljina i suknji, sjajne komade poput kombinezona, odijela i ženstvenih bluza

Uz fluidnost i sjaj, saten donosi opuštenu eleganciju jesenskoj modi, o čemu dovoljno svjedoče nove kolekcije renomiranih dizajnerskih imena koja su se na mnoštvo načina odlučila poigrati ovom tkaninom luksuznog izgleda.

Titulom luksuzne tkanine saten se okitio mnogo prije aktualnog modnog ciklusa - ime je dobio po kineskom gradu Zaitunu, današnjem Quanzhou, a na sceni se pojavio prije više od 2000 godina. U osnovi je saten zapravo vrsta tkanja, a materijal može biti svileni, pamučni ili kombinacija prirodnog i umjetnog.

Svileni saten bio je, i još uvijek jest, skup tekstil za proizvodnju te su ga u prošlosti nosili samo najbogatiji slojevi društva. Stoljećima kasnije zbog svoje glatke teksture postao je popularan u formi donjeg rublja i spavaćica, a u 20. stoljeću povezivan je s raskošnim i zavodljivim haljinama viđenim na holivudskim divama poput Marilyn Monroe u filmu 'Muškarci više vole plavuše'.

Izumom umjetne svile, saten je postao dostupan svima i ušao u mainstream modu kao dominantni materijal za izradu posteljine, donjeg rublja i raskošnih vjenčanica, a posljednjih sezona ogromnu popularnost uživaju sjajni slip modeli suknji i haljina nalik spavaćicama.

U narednim mjesecima saten u svim svojim inačicama s trona bi mogao svrgnuti tkaninu podjednako luksuznog izgleda, baršun, koja se proteklih sezona nalazila u samom vrhu najpopularnijih modnih trendova, a za vas smo izdvojili najljepše satenske komade iz aktualne ponude na policama trgovina.

  • +27
Satenski odjevni komadi Izvor: Promo fotografije / Autor: promo