RAZVOD KAO RJEŠENJE

Odustaju li žene prelako od braka?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.03.2011 13:18
  • Objavljeno 02.03.2011 u 13:18
par svađa razvod

par svađa razvod

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Istraživanje tvrdi da su parovi najsretniji na samome početku braka, a ističe se da su upravo žene te koje brže postanu nesretne te, za razliku od muškaraca, prelako odustaju od braka

Studija provedena nad 40.000 kućanstava u Velikoj Britaniji utvrdila je da parovi najsretnije bračne trenutke proživljavaju u prvih pet godina braka te da nakon toga situacija postaje sve gora, a žene su te koje brže postanu nesretne i sklonije pronalaženju rješenja u razvodu.

Smatra se da je najveći broj žena koje zatraže razvod čvrsto uvjeren da njihovi partneri ne ulažu dovoljno truda i energije u njihovu vezu te da na njih pada sav teret odgoja djece i obavljanja kućanskih obaveza, piše Daily Mail

Severin Schweiger / Bernhard Haselbeck/cultura/Corbis

Severin Schweiger / Bernhard Haselbeck/cultura/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Severin Schweiger / Bernhard Haselbeck/cultura/Corbis

Odgoj djece najteža je zadaća braka

Uspješan odgoj djece u sretnom i ispunjenom braku mnogima se čini poput najvećeg i izazova vrijednog truda. Međutim, istina je da je velikom broju žena briga o djeci te neprestano obavljanje kućanskih poslova iscrpljujuće te da ih ne sudjelovanje partnera u tim obavezama jako frustrira. No, navedene frustracije su one koje muče žene, a znanstvenici upozoravaju da muškarci isto tako neprestano žive živote ispunjene frustracijama i neispunjenim željama.

DNA muškarca programira ih da predvode i štite, a u najveći broj muškarca dokazuje se svojim radom. Stoga je otkaz u njihovom slučaju obavijen katastrofom i psihičkim propadanjem. Upravo zbog toga mnogi znanstvenici sve češće upozoravaju na sve izraženiju depresiju muškarca koju donosi recesija i smanjenje broja radnih mjesta.

Stopa razvoda parova u pedesetim godinama u znatnom je porastu, a uzrok u najvećem broju slučajeva je izostanak komunikacije, naklonosti i sućuti prema partneru te činjenica da su njihova djeca započela samostalan život i napustila obiteljski dom.

Tužna strana razvoda je činjenica da rijetko koja osoba, kao u filmovima, s početkom samačkog života procvjeta te pronađe novu ljubav i sreću, već se većina razvedenih osoba suočava sa samoćom i osjećajem neuspjeha. To, naravno, ne znači da se nitko ne bi trebao razvesti jer nema samotnijeg mjesta od nefunkcionalnog braka, već je tragično odustati od braka onoga trenutka kada djeca napuste dom jer upravo u tom trenutku prestaje najteža zadaća braka, odgoj djece.

Možda su se vaš partner ili partnerica u posljednjih fizički drastično promijenili i možda su vas počele izluđivati sitnice poput načina na koji jede, a strast u spavaćoj sobi je dramatično počela venuti, no to nije razlog da preskočite razgovor u četiri oka i zaboravite što ste sve zajedno postigli u prošlih nekoliko desetljeća, poput osnivanja doma i obitelji.

Veliki broj srednjovječnih žena nakon razvoda i početka samostalnog života ne može izbjeći osjećaj samoće i praznine, a premda se samački život možda sada čini kao dobra ideja, ne treba zaboraviti da će vam nakon vremena zasigurno početi nedostajati nered, ostavljene stvari na vrhu stepenica i čovjek koji ih uporno zaboravlja maknuti u vašem urednom, ali minijaturnom jednosobnom stanu.

Stoga prije donošenja tako velike odluke kao što je razvod ne treba zaboraviti na listu negativnih stvari uključiti i one pozitivne, valja dobro razmisliti te u konačnici razgovarati s jedinom osobom koja vas može razumjeti, vašim partnerom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi