NATJECANJE MLADIH DIZAJNERA

Odlične studentske kolekcije na 5. Modnom ormaru

12.11.2010 u 14:01

Bionic
Reading

Sudeći po mini kolekcijama prikazanima na jubilarnom petom izdanju Modnog ormara, hrvatska moda dobit će kvalitetno pojačanje iz redova mladih dizajnera

Prve, ujedno i jedine natjecateljske večeri, prikazano je 15 kolekcija mladih dizajnera, studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u odlično odabranom prostoru zanemarene zagrebačke Kockice.

Matilda Sporiš i Petra Petrošanec svojom revijom, u kojoj su se na zanimljiv način poigrale zamjenom spolova otvorile su Modni ormar. Revije koje su uslijedile svaka na svoj način pokazale su da mladim dizajnerima ne nedostaje mašte i kreativnosti, a neki su modeli posebno privukli pažnju, kako kvalitetom izvedbe, tako i inovativnošću. Kolekcije su bile dobro promišljene i zaokružene, a pratile su ih i uglavnom dobro pogođena šminka i frizure. Ovogodišnje izdanje Modnog ormara posvećeno je velikom dizajneru Alexander McQueenu što je u bilo itekako prisutno u nekim od predstavljenih kolekcija, a u nekima bilo gotovo nezamjetno.

Među najzapaženijim kolekcijama bila je i ona koju potpisuju Antonija Jakšić i Lara Pašalić koje su na pistu poslale moćne žene ratnice odjevene u stilizirane oklope-korzete, a ratničku notu dodatno su naglasili štitnici za ruke i noge i kacige. Dalibor Ujlaki također je pokazao dojmljivu kolekciju (uglavnom) muških kreacija u sivim tonovima 'osvježenima' detaljima u rastafarijanskim bojama koje su se našle na pletenim torbicama, znojnicima i remenju. Vrlo zapažena bila je i crno-bijela kolekcija Ive Šimunović u kojoj su se izmjenjivali modeli prekriveni od glave do pete u neobične, pomalo apokaliptične kreacije. Najveći pljesak dobila je pak kolekcija Ane Fucijaš i Marija Koštić koje su oduševile publiku svojim viđenjem ostavštine Alexandera McQueena. Inspiraciju su pronašle u pticama vješto oblikujući precizno razrađene i bogato ukrašene modele u crno-zlatno boji. McQueen kao inspiracija bio je očigledno prisutan i u odličnoj kolekciji Nikole Barbira i Adele Kliškić koja je zaključila ovu zanimljivu modnu večer.

Tko je od mladih nada hrvatskog dizajna pobijedio na Modnom ormaru, saznat ćemo već večeras kada će žiri proglasiti pobjednika. Svojim će se radovima večeras predstaviti i njihovi već afirmirani kolege, među kojima su Nada Došen, Igor Dobranić, Zoran Mrvoš, Tomo Jerčić, Milena Rogulj, Stjepan Čuka, Sanja Jakupec, Jasmina Bolanča, Etna Maar, Artiđana, Ivana Valdec te Tanja Bedeković.